Riigi infosüsteemi amet hoiatab, et SEB nimel on liikvel õngitsuskiri, millega püütakse saada ligi inimeste andmetele.

"Kui sinu postkasti jõuab kiri, mille pealkiri on "Pangaülekanne tühistati", siis kustuta see!" hoiatab amet.

Kiri näeb välja alljärgnev:

Politsei soovitused, kuidas pettuse ohvriks mitte sattuda:

  • ära avalikusta oma PIN koodi ja /või internetipanga paroole; ära anna neid edasi kolmandatel isikutele;
  • ära hoia pangakaarti ja internetipanga parooli kaarti koos PIN-koodi/salasõnaga. Hoia need alati teine-teisest rangelt lahus, kõige parem kui PIN kood ja salasõna oleksid sul peas. Sama reegel ka ID-kaardi PIN 1 ja PIN2 kohta;
  • ära sisesta kergekäeliselt oma krediitkaardi numbrit/panga paroole, kui sul neid küsitakse. Pank ei küsi neid sinult kunagi e-maili teel - tal on need tavaliselt olemas. Kui kahtled - helista oma panka ja küsi kas nad koguvad e-mailide teel krediitkaardi numbreid/paroole.

Teadmiseks kelmuse ohvrile

Kui oled langenud kelmuse ohvriks, teata sellest kindlasti politseid. Sellega kaitsed ennast ja teisi. Mida varem politsei kelmusest teada saab ja kelmi suhtes menetlust alustab, seda väiksem on ohvrite arv.

Kui on toimunud manipulatsioonid pangakontoga või on sinu teadmata sinu pangakontolt võetud välja sularaha, siis teavita sellest koheselt panka. Pangaülekannete ja krediitkaardi tehingute puhul on kiire teavitamise puhul lootust, et tehingut ei jõuta lõpuni viia ja pank peatab tehingu/väljamakse.