Jälgi oma internetimahu tarbimist jooksvalt

Mobiiltelefonis saab andmekasutust üsna lihtsasti kontrollida. Androidi puhul tuleb esmalt valida seaded (Setting), ühendused (Network & Internet) ja andmekasutus (Data Usage).

iPhone’i puhul on loogika sisuliselt sama: mine settings, mobile data või cellular data ning näed oma andmesidekasutust alates viimasest tehaseseadmete lähtestamisest. Kui soovid igakuisel internetikasutusel silma peal hoida, tuleks kuu alguses vajutada nupule reset statistics. Selle nupu leiad lehe cellular data allosast.

Kui soovid oma andmekasutusel jooksvalt silma peal hoida, siis lae allarakendus my data manager (iOSile, Androidile), mis kuvab kogu andmemahu info kompaktselt ekraanile. Kui on huvi asja süvitsi uurida, pakub see äpp ka erinevaid kasutajasõbralikke graafikuid.

Millele andmemaht kulub?

Kõige andmemahukam tegevus internetis on suurte andmefailide allalaadimine ja kvaliteetsete videote vaatamine. Kui sinu paketis sisaldub igakuiseks kasutamiseks näiteks 10 GB netti, saad iga kuu vaadata tunnikese Netflixi, kaks tundi YouTube'i, kuulata iga päev tunni jagu Spotify'd, samal ajal Instagramis olla ja teha ka paar pikka videokõnet.

Jättes aga kõik need andmemahukad tegevused vahele, saad 10GB paketiga surfata kuu aja jooksul iga päev 5,5 tundi veebiavarustes.

Kuidas oma internetikasutust optimeerida?

  • Kasuta iga võimalikul hetkel WiFit. Kõige lihtsam on seda taha, kui lülitad sisse automaatse WiFi-võrku ühendamise. Siinkohal tasub meeles pidada, et sellega kaasneb ka väike turvarisk, kuna avalikud WiFi võrgud pole alati turvalised.
  • Võta kasutusele andmesäästja, mis takistab teatud rakenduste puhul taustal andmete saatmist ja vastuvõtmist. Rakendused, mis parasjagu kasutuses on, saavad tarbida mobiilset andmesidet, kuid võivad seda teha harvemini. Näiteks ei pruugita kuvada pilte enne, kui kasutaja pole neile toksanud.
  • Piira taustal toimuvat andmekasutust äppide kaupa. Selleks vali "mobiilse andmesidekasutuse" ning sealt saad erinevatele äppidele klõpsates lubada või keelata üksikult taustandmete kasutamist.
  • Kasuta Google Chrome´i andmesäästjat. Veebibrauseril Google Chrome on sisseehitatud funktsioon, tänu millele võib säästa kuni 70% andmemahtu. Selleks tuleb avada Google Chrome menüü, valida Seaded (Settings), alla kerida ning lülitada sisse funktsioon Andmesäästja (Data Saver).
  • Lülita YouTube´st videote vaatamisel FullHD madalama resolutsiooni peale. FullHD videod kasutavad tunduvalt rohkem andmemahtu kui SD (480p) või HD (720p) videod. Andmemahu säästmiseks saad videote kvaliteeti saad piirata juhuks, kui telefon ei kasuta WiFit. Selleks mine YouTube äpi seadetesse ja vali General ja Limit mobile data usage.