Delfile saatis vihje lugeja, kelle sõnul puudub osadel Elmo rendi vanematel autodel kindlustus ja ülevaatus. Neljapäeval Elmo kodulehelt vabade autode numbrimärke kontrollides tuli tõesti välja, et paljudel neist puudus kehtiv liikluskindlustus, ülevaatused olid sõidukitel korras.

Veendumaks selles, et Elmo rendib välja ilma liikluskindlustuseta sõidukeid, rentisime eksperimendi korras sõiduki, millel nii maanteeameti registri kui ka Eesti Liikluskindlustuse Fondi avaliku andmebaasi järgi puudus kehtiv liikluskindlustus.

Allpool on kuvatõmmised kahe sõiduki kohta, millel puudus liikluskindlustus.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe kinnitas, et liikluskindlustus on kohustuslik kõigile liikluses osalevatele sõidukitele, sealhulgas ka lühirendiks kasutatavatele sõiduautodele.

“Kindlasti ei soovita politsei rentida sõidukit, millel puudub kindlustus ja vastavad dokumendid. Kokkuvõttes on autojuhi kohustus (vt Liiklusseadus § 33 lg 2 punkt 5 ja punkt 9) veenduda selles, et renditav sõiduk ja selle dokumendid oleksid korras,” sõnab Kullamäe.

“Kindlustuse olemasolu saab igaüks kontrollida Eesti Liikluskindlustuse Fondi kodulehelt. Kui rendiautos vajalikud dokumendid puuduvad, on juhil õigus keelduda ning sellega mitte sõitma minna, sest õnnetuse korral või sõiduki kontrollimisel vastutab hetkel roolis olev juht.”

Sama kinnitab ka maanteeameti sõidukite registriosakonna peaspetsialist Sulev Vill. “Sõidukid, mis on kantud liiklusregistrisse, peavad omama ka liikluskindlustust sõltumata sellest, milleks neid kasutatakse,” ütleb spetsialist.

Elmo rendi tegevjuht Enn Laansoo, Jr tänas tähelepaneku eest ja lubas lepingud üle kontrollida. “Meil on osad vanemad autod kasutusest väljas ja ootamas väljavahetust, osadel oleme uusi poliise peale teinud. Võib-olla on seal veel info sisse kandmata,” ütles Laansoo.

Reedel uuesti üle kontrollides oli tõesti kõikidel Elmo rendi autodel kehtiv kindlustuspoliis, mille alguskuupäevaks on märgitud 22. mai. Kasulik päris aru 21. mail.