Eesti Kütusepank Terminal Oil langetas täna ennelõunal mootorikütuste hinnad viimaste aastate madalamaile tasemele langetades diislikütuse hinda kõikides Terminal Oil automaat- ja täisteenindusjaamades üle Eesti tasemele 0,879 eurot liitri eest, mootoribensiini 95 uus hind on 1,069.

Tegemist oli kampaaniaga

Hinnalangusega alustasid Tartu tanklad eilse lastekaitsepäeva puhul, kus maksab bensiin 95 samuti 1,069 eurot liiter, bensiin 98 1.119 eurot liiter ja diislikütus 0.879 eurot liiter. Terminal Oil langetas lisaks bensiin 95-le ja diislikütusele ka bensiin 98 hinda, mis maksab 1.119 eurot liitri kohta.

Alexela juhatuse liikme Alan Vahti sõnul oli hinnalangetus seotud ühekordse lastekaitsepäeva puhul korraldatud kampaaniaga, millega läks Tartus kaasa ka Alexela.

Circle K Eesti AS mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi sõnul oli tegemist samuti Tartu kampaaniaga. "Kütuse omahinnast ja Tartu kohalikust konkurentsist tulenevalt langetas Circle K Tartu Võru maantee teenindusjaamas kütusehinda eile, 01. juunil ning ülejäänud Circle K Tartu piirkonna jaamades täna, 02. juunil," rääkis ta.

"Kütusehinna seadmisel lähtub Circle K põhimõttest, et kui vähegi on võimalik kütusehinda omahinna tõttu langetada, siis seda esimesel võimalusel ka tehakse. Meie eesmärk on pakkuda kõikidele klientidele kvaliteetset kütust taskukohase hinnaga," sõnas Sassi. Lisaks mõjutab tema sõnul hinnataset Eesti kõrge maksukoormus, mis moodustab Eestis mootorikütuse hinnast ca 60%, ja ka kohalik konkurents.

"Kõikide tanklakettide vahel on Eestis väga tugev konkurents ja hinnatundlikkus, mistõttu on hinnad Eesti tanklakettides enamasti võrdväärsel tasemel. Kuna Eesti on kütusehindade osas väga hinnatundlik, on Eesti üks vähestest riikidest maailmas, kus nii teenindus- kui automaatjaamades on kütusel täpselt sama hind," tõi Sassi välja.

Viimati oli Sassi sõnul diislikütuse hind samal hinnatasemel 2016. aasta jaanuaris.

Peagi võib oodata taas tõusu

Seni on Vahti sõnul kütuse hinnad püsinud stabiilsed. "Kui nägime märtsis ja aprillis maailmaturul suurt langust, siis süüdistati tanklakette, miks meil hinnad ei lange. Täna oleme olukorras, kus maailmaturu hinnad on hüppeliselt tõusnud, kuid meie tanklahinnad on jäänud selles valguses madalaks," sõnas ta.

Vaht rääkis, et üle Eesti need hinnad ei levi, sest tegelikult on maailmaturu kütusehinnad viimase kuu jooksul tõusuteel. "Bensiini ja diisli hind on kuu ajaga tõusnud 6-9 protsenti - bensiini hind on tõusnud alates aprilli lõpust 14,6 senti ja diislikütuse hind 9,8 senti liitri kohta," rääkis Vaht.

"Viide, mille tõttu ei ole hinnad meie tanklates tõusnud, peaks tarbijaid rõõmustama. Loodame, et praegused hinnad (üle eesti bensiin 95 eest 1.179 eurot/l ja diislikütuse eest 0.99 eurot/l - toim.) püsivad," tõdes Vaht.

Vaht rääkis, et tõenäoliselt võivad hinnad siiski tõusta, kuid ei julgenud spekuleerida, millal see juhtuda võiks. "Madalam hind, mis Tartus välja käidi, ei ole järkusuutlik. Kurb tõdeda, aga maailmaturul on tugeb surve hinnatõusuks, misõttu praegused tasemed kauaks püsima ei jää."

"Ühel hetkel realiseeritakse see tõus kindlasti ka Eesti tanklates, kuid pole teada, kas lähinädalatel või juuni keskpaigas," tõdes Vaht.

Tallinnas hinnad püsivad

Tallinnas püsivad kütuse hinnad samal tasemel, mis varem. Viimane kütuse hinnatõus toimus eelmisel nädalal, kui ketid tõstsid bensiin 95 hinda 3 eurosendi võrra.

Suuremates Tallinna tanklakettides tuleb bensiin 95 liitri eest välja käia 1.179 eurot ja diislikütuse eest 0.99 eurot. Liiter bensiin 98-t maksab 1.229 eurot. Soodsaimat kütust Tallinnas pakub Jetoil, kus maksab bensiin 95 1.099 eurot liiter ning diislikütus 0.929 eurot liiter.