„Inimestele võib tunduda, et jalgratta hoiustamine kortermaja trepikojas on turvaline. Isegi lukustatud ratta varastamiseks trepikojast kulub kogenud pikanäpumehel pelgalt mõni minut. Kahjuks näitab statistika, et kõige enam kaherattalisi langeb varaste saagiks just trepikodadest. Samuti on riskantne oma kaherattalist sõpra hoida ilma valveta või kergesti avanevates keldrites ja panipaikades“ sõnas Kesklinna politseijaoskonna politseikapten Kaido Atspol.

Politsei soovitab oma vara turvalisuse teha nii:

  • Investeeri kvaliteetsesse rattalukku, et kaherattaline päeva jooksul tänavalt kellegile näppu ei satuks.
  • Koju jõudes võta jalgratas endaga tuppa kaasa. Abiks on erinevad konksud ja seinakinnitused, millega ka pisike kodu su tervisliku sõbra peaks ära mahutama.
  • Kui tuppa kohe kuidagi ei mahu, veendu, et näiteks keldriboks, kus ratast hoiad, oleks kindlalt lukus ja ratast poleks kuskilt väljaspoolt näha.
  • Kirjuta endale üles oma ratta raaminumber või tähista ratas muudmoodi mõne iseloomuliku tähisega. Nii on seda ka varguse puhul hiljem lihtsam tuvastada.


Võrreldes möödunud aastaga on rattavargused kasvanud. Perioodil 1.01.2020 kuni 8.06.2020 varastati üle Eesti kokku 177 jalgratast, neist 69 trepikodadest. Möödunud aasta samal perioodil langes varaste saagiks 149 jalgratast, neist 35 trepikodadest.