"Annan teile sügava kurbusega teada, et eelmisel nädalavahetusel, 12. juulil suri ootamatu haiguse tagajärjel 48-aastasena armastatud abikaasa, isa ning ettevõtja ja investor, sealhulgas Skype’i asutajainseneriks olnud Toivo Annus," teatas Annuse lesk täna pressiteate vahendusel. Ühtlasi palus ta Annuse perekonna nimel, et matusetalitust lubataks pidada privaatselt, vaid pere ning lähedaste ringist.

Start-up ettevõtja ja 2005. aastal Skype'i Eesti kontorit juhtinud Sten Tamkivi meenutas Annust Ärilehele kui Eesti ajaloo tugevaimat inseneride juhti. "Toivo on vaikse taustajõuna olnud tuhandete inimeste karjääride ja edu taga, ise sealjuures alati tahaplaanile jäädes," ütles Tamkivi.

Edukas insener ja investor

Toivo Annus on Eestis laiemalt tuntud selle poolest, et oli koos Jaan Tallinna, Ahti Heinla ja Priit Kasesaluga üks neljast Skype’i asutajainsenserist, kes teenisid 2005. aastal ettevõtte müügist igaüks kümneid miljoneid eurosid. Kuigi mõnda aega tagasi tegutses mees suuremalt jaolt Singapuris, siis viimasel ajal veetis aega järjest enam Eestis.

Just 2003. aastal asutatud investeerimisfirmaga Ambient Sound Investment kaudu olid nad Skype'i vähemusosanikuks kuni 2005. aastani, kui ettevõte müüdi eBayle. 2018. aasta majandusaruande järgi oli ettevõtte varade maht 131 miljonit eurot ning aruandeaasta kasum oli kolm miljonit eurot.

Kõik Ambient Sound Investmenti investeeringud on tehtud ettevõtte 94 miljoni euro suurusest omakapitalist. Geograafiliselt on üle 50% ettevõtte investeeringutest Baltikumis, järgnevad Euroopa ja Põhja-Ameerika.

2018. aastal ettevõtte investeerimisportfelli struktuuris suuri muutusi ei olnud. Ambient Sound Investmenti investeerimisportfellist moodustasid ligi 50% likviidsed varad, ligi 10% riskikapitali investeeringud ning ülejäänud portfell jagunes võrdselt erakapitali investeeringute ja reaalvarade vahel.

Aruandeaasta lõpus oli ettevõtte jaotamata kasumisumma 93 miljonit eurot, millest investeerimisfirma maksab aastate lõikes regulaarselt dividende ebaolulises mahus suhtena akumuleeritud kasumisse.

Ülimalt pragmaatiline ja arutu töövõimega no-bullshit-mees
iseloomustati Annust järgmiselt:

Taktitundetu ja "valulikult otsekohene" tüüp. Samas fenomenaalne organisaator ja motivaator. "Kõige kõvem Eesti soost tarkvaraarendustiimide juhtija." Perfektsionistist skeptik. Optsioonide üle otsustaja. Filter Skype'i arendustiimi ja "bürokraatlike-hullumeelsete" väljast tulnud initsiatiivide vahel.

Ülimalt pragmaatiline ja arutu töövõimega no-bullshit-mees. "Everyday portaali arendust juhtides magas Ahtri tänava parkimismajas autos tunnikese ja siis töötas edasi."

Põhjustas esimesel kohtumisel paljudele Skype'i välismaalastest töötajatele oma otsekohesusega "infarktieelse seisundi". Kui asjad polnud korralikult tehtud, ütles: "Sitasti! Tee uuesti!" Tõmbas sirge joone töö ja eraelu vahele. Karjus töötajatele: "Istu!" Võis koosolekul väga karmilt öelda, kuid viis minutit hiljem teha samale inimesele ettepaneku õhtul grillida või rattaga sõitma minna.

Uskus Skype'i "suurde tulevikku" ning süstis seda ka kolleegidesse. Sõnastas firmas mitu reeglit, muuhulgas selle, et sõna "ootama" Skype'is ei eksisteeri.

Kibe käsi squash'is. Meeldib ATVga metsas mütata. Elab suure osa ajast Singapuris, kus on investeerinud mitmesse startup'i.
Jaga
Kommentaarid