Aprilli lõpus päev enne diislikütuse aktsiisi langust langesid tanklates diislikütuse hinnad 0.999 euroni liitrist. Enne langust maksis diislikütus suuremates tanklakettides 1.239 eurot liiter.

Kõikidesse tanklatesse hinnatõus veel jõudnud ei ole. Viimsi Neste ja Circle K tanklatest saab veel diislikütust vana hinnaga, samuti Viimsi Olerexi tanklast, kus on sama hinnaga ka bensiin 95 liiter. Pirital aga juba valitsevad uued hinnad nii bensiin 95-le kui diislikütusele.

Seni on nii diislikütuse kui ka bensiini hindasid all hoidnud vahepeal maailmaturul valitsenud soodsad hinnad. Diislikütusele andis hinnasoodustuse lisa ka 1. maist 25-protsendi võrra langenud aktsiis.

Tõusu oli oodata

Eelmise kuu alguses hoiatas Alexela juhatuse liige Alan Vaht, et kütuse hinnad on olnud soodsamad ja meie hindadesse jõuab maailmaturul kerkinud hind viivitusega.

Seni on Vahti sõnul kütuse hinnad püsinud stabiilsed. "Kui nägime märtsis ja aprillis maailmaturul suurt langust, siis süüdistati tanklakette, miks meil hinnad ei lange. Täna oleme olukorras, kus maailmaturu hinnad on hüppeliselt tõusnud, kuid meie tanklahinnad on jäänud selles valguses madalaks," sõnas ta.

Vaht märkis möödunud nädalal ERRile, et põhjus hinnatõusuks on selgelt olemas, kuna sisseostuhind on varasest kõrgem ning hinda hoidis seni paigal vaid tanklate vaheline konkurents.

Circle K diislikütuse hinnatõusuga kaasa ei läinud

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi sõnas, et kuigi mootorikütuste hinnad kujunevad lähtuvalt rafineeritud naftatoodete maailmaturu hindadest, konkurentsiolukorrast ja lisaks sisaldab mootorikütuste hind Eestis kehtivaid makse, mis Eestis on ca 60% kütuse müügihinnast, siis Circle K täna konkurentide hinnatõusuga kaasa ei läinud.

„Kuigi sisseostuhinnad maailmaturul on jätkuvalt kallinenud, siis täna me konkureerivate tanklakettide hinnatõusuga kaasa veel ei lähe, jäädes täna diislihinnas taseme 0,999 EUR/L juurde,“ sõnas Sassi.

„Circle K eesmärk on pakkuda kõikidele klientidele kvaliteetset kütust taskukohase hinnaga, mistõttu hoidusime diislikütuse hinna tõstmisest üle 1 euro taseme,“ rääkis Sassi. Piltidelt selgub siiski, et bensiin 95 hind tõusis ka Circle K tanklates 3 eurosendi võrra.