Põhiliselt teravilja kasvatamisega tegeleva Sadala Agro haldusjuht Liana Anton sõitis lennujaama kohale Jõgevamaalt, et võtta vastu üheksa töötajat, kes möödunud aastalgi tema juures tööl käisid.

„Me ootasime juba väga neid,“ ütles Anton. „Nad talvel olid kodus, pidid kevadel tagasi tulema, aga siis - nagu isegi teate - tuli koroona. Nüüd tulid nad kohe esimesel võimalusel siia“. Üheksa töötajat asuvad pärast kahenädalast karantiini tööle nii lüpsilaudas, kuivatis kui kombaini peal.

Anton tõdes, et Ukrainast tööliste kohale toomine on võrdlemisi kallis ettevõtmine – üks pilet lennule maksis 190 eurot ning ka karantiiniperioodil tuleb töötajatele hüvitada elamiskulud.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus kommenteeris, et erilend organiseeriti, kuna praegu liinilende Eesti ja Ukraina vahel ei toimu. Lennuga seotud kulud katavad tööandjad. „Peamiselt on töötajate hulgas loomakasvatusse ja aiandusse tööle siirduvad inimesed, kuid on ka töötajaid teistelt elualadelt," ütles Sõrmus. „Loodame, et tavapärane liiklus kahe riigi vahel taastub esimesel võimalusel ja rohkem erilende teha vaja pole."

Sõrmuse sõnul on lennu korraldamisel tehtud koostööd politsei- ja piirivalveametiga, kes korraldas möödunud nädalal ettevõtetele ka infotunni, et selgitada Eestisse tööle tulemisega seotud reegleid. „Ettevõtjatele oleme edastanud ka maksu- ja tolliametist saadud info, mis puudutab kaasatoodavaid kaupu ja töötajate registreerimist töötajate registrisse Eestis. Lennu korraldamisel oleme teinud koostööd Tallinna lennujaamaga," märkis ta.

Meditsiinilabor SYNLAB Eesti ehitas Tallinna lennujaama ajutise testimispunkti, kus kõigilt välistöölistelt võetakse väljaõppinud meedikute poolt koheselt koroonaviiruse võimalikuks avastamiseks ninaneelu proov. Proovid transpordib SYNLAB oma Tallinna molekulaardiagnostika laborisse, kust proovide tulemused jõuavad proovi andjate nõusolekul Eesti tööandjateni homme, st kolmapäeva hommikul.

„Meie jaoks on oluline, et Ukraina töötajate Eestisse tulemisel järgitaks kõiki tervisenõudeid. Lennuettevõte annab reisijatele maskid, mida tuleb kanda terve reisi aja. Lennule ei lubata haigusnähtudega isikuid," rääkis Sõrmus. „Korraldame koostöös meditsiinilaboriga SYNLAB Eesti saabujatele Tallinna lennujaamas koroonaviiruse SARS-CoV-2 testimise. Vastused saadetakse tööandjatele järgmisel päeval. Erilennult saabujatele tulevad lennujaama vastu tööandjate esindajad, kes tagavad töötajate transpordi Eesti majutuskohta ja karantiininõude täitmise."

Laboris määratakse koroonaviiruse aktiivset olemasolu ninaneelu proovist PCR meetodil (viiruse RNA määramine), mis on haiguse diagnoosimisel ja nakkusjuhtumite avastamisel hetkel kõige usaldusväärsem Maailma Terviseorganisatsiooni WHO soovitatud meetod.

Eesti valitsus lubab alates 6. juulist Ukraina välistöötajaid Eestisse, kui tööandja on valmis töötajale korraldama COVID-19 viiruse testimise Eestisse saabumisel ja uuesti 14 päeva pärast. Samuti peab töötaja viibima 14 päeva karantiinis ja ei tohi sellel ajal töötada.