Toidu värske ja kvaliteetsena hoidmine on kahtlemata oluline, sest see aitab säästa nii aega kui raha, kirjutab tarbijaväljaanne Consumer Reports. Õigesti ja pikemalt säilitatud toit aitab vältida toiduraiskamist kui tihti poe külastamist.

Valmistoidu säilitamine

Valmistoit on parem panna väiksematesse suletavatesse anumatesse, sest neis jahtub see kiiremini maha ning säilib selle võrra kauem. Mida kiiremini toit maha jahtub, seda vähem aega on haigusttekitavatel mikroobide tekkeks.

Parim koht valmistoidu säilitamiseks on silmade kõrgusel oleval ülemistel riiulitel. Selliselt ei lähe valmistoidu olemasolu meelest ning seda ei pea hiljem ära viskama, kui see on meelest läinud ja riknenud.

Pane tähele asetust

Toitu ei tasu asetada külma puhuva ventilaatori ette või vastu külmiku tagaseina, sest siis võib see läbi külmuda. Jälgida tasub, millistes piirkondades on külmemad kohad, kus toit ära külmuda võib ja siis neid kohti vältida. Selliselt on toit ühtlase temperatuuriga ning säilib paremini.

Mida panna uksele?

Külmiku uksel olevad riiulid on reeglina soojema temperatuuriga kui sisemuses olevad riiulid. Sel põhjusel pole kõige targem panna uksel asuvatesse riiulitesse kergesti riknevaid toite ja toiduaineid, mis soojema temperatuuriga käest ära minna võivad. Hea on ukse riiuleid kasutada näiteks mahla, muude jookide või või hoidmiseks.

Jälgi temperatuuri

Ohutemperatuur haigusttekitavate bakerite tekkeks on 4,5°C juures. Eksperdid soovitavad hoida külmkapi temperatuur umbes 3°C juures, mis ei lase toitu riknema. Sügavkülma temperatuur tuleks hoida 0°C juures.

Selleks, et temperatuuril paremini silma peal hoida, võib kasutada külmkapi termomeetrit. Selliselt võib olla kindel, et mingites piirkondades ei ole liialt soe või liialt külm.

Mis külmkapist välja jätta?

Mõnda toitu või toiduainet ei peaks üldse külmkapis hoidma, sest need võivad seal oma maitseomadusi kaotada. Nende hulka kuuluvad näiteks banaanid, leib, tomatid, kohv, küüslauk, kartulid ja sibulad. Lisaks tasub märkida, et kartuleid ja sibulaid ei tasu hoida ühes kohas lähestikku, sest sibulad võivad kartulid kiiresti riknema ajada.

Lisaks tasub jälgida, et külmkappi liiga palju asju ei oleks kuhjatud, sest see takistab õhu liikumist ning osad asjad ei pruugi seetõttu hästi säilida.