„Muidugi, ka nii võib minna, et kinnisvaraomanik teeb oma kuulutuse ja leiab ostukliendi täiesti iseseisvalt, kuid tihti läheb siiski teisiti. Kõnesid tuleb päevas palju. Kümneid kõnesid. Kuid mitte ostuhuvilistelt, vaid maakleritelt, kes pakuvad oma teenust,” selgitab ta. „Teiseks, kulu, mis läheb kuulutustele erinevates kinnisvaraportaalides, tundub algselt väike, kuid kasvab märkimisväärseks, kui kinnisvara müümine võtab plaanitust rohkem aega. Kolmandaks, müüki takistab valesti määratud hind ning hea objekt võib aastateks turule seisma jääda tuues teile lisakulud.”

Kuidas maakler saab aidata ja miks tema teenus nii palju maksab, 3-5% tehingu summast?

„Ekslikult arvatakse, et kinnisvara vahendaja ei tee midagi enamat kui inimene ise: avaldab kuulutuse ja ootab kõnesid. Nii võibki juhtuda, kui valite maakleri, kes on küsinud kõikide pakkumiste seast kõige madalamat tasu. Ärge langetage otsust vaid hinna põhjal, küsige detailset müügi- ja tegutsemisplaani,” soovitab Koppel. „Hea maakler kontrollib kõigepealt kinnisvararegistreid ja võrdleb teie korteri või maja plaani ehk teeb kindlaks, kas andmed vastavad tegelikkusele. Näiteks, kui dokumentides on märgitud kolm tuba ja saun, kuid omanik on remondi käigus teinud sellest 2-toalise korteri ja sauna asemele ehitanud panipaiga, tuleb neid dokumente korrastada, vastasel juhul ei saa ostja pangast laenu.”

Koppeli sõnul on juba selles etapis hästi näha pealiskaudse ja kompetentse maakleri vahe. Esimene võtab objekti kiirelt müüki, et kasvatada enda müügiportfelli, teine kontrollib andmeid ning tagab tehingu seaduslikkuse.

Hinda tuleb määrata koos kinnisvarahindajaga

„Kui dokumendid on korras, tuleb teha turuanalüüs ja konsulteerida kinnisvarahindajatega, et määrata õiglane hind. Kui omanik on selle hinnaga nõus ja talle sobib ka maakleri vahendustasu, algab objekti aktiivne müük. Allpool näete, millistest töösammudest kujuneb maakleri tasu,” selgitab ta. „Pealegi, pole saladus, et suur osa maakleri teenitud summast läheb kinnisvarafirmale, kes maksab kinni turunduskulud (plakatid, flaierid, koduleht, meened, visiitkaardid jne), telefonikulud, kontorirendi, palgad sekretäridele, IT-toele, raamatupidajatele, juristidele jne. Rääkimata sellest, et kinnisvara hea maine ja usaldus tekivad alles pärast pikki tööaastaid.”

Hea ja usaldusväärse kinnisvarafirma maakler:

* Kontrollib kinnisvara dokumentatsiooni enne selle müüki võtmist
* Aitab kõik dokumendid korda teha, et kinnisvararegistrid vastaksid tegelikkusele
* Viib müüja ja ostja kokku veel enne kuulutuse avalikustamist
* Teeb koostööd kõikide kinnisvarafirmadega ja jagab nendega oma tasu
* Viib läbi turuanalüüsi ja määrab õiglase hinna
* Tellib professionaalsed fotod ja kirjutab lööva müügikuulutuse
* Levitab kuulutust sotsiaalmeedias
* Paigaldab objektile reklaamplakati (töötab väga hästi!)
* Kannab kõik müügi- ja reklaamikulud
* Vastab kiiresti ja korrektselt kirjadele ja telefonikõnedele. Ka õhtuti ja nädalavahetusel
* Korraldab kliendipäevi
* Aitab hinnaläbirääkimistel
* Nõustab kliente pangalaenu taotlemisel
* Suhtleb korterühistuga
* Tagab lepingute juriidilise korrektsuse
* Nõustab klienti aheltehingu puhul
* Aitab koristada või leiab hea koristusfirma
* Pakub kolimis-, remondi- ja sisekujundusteenust
* Konsulteerib kinnisvara investeerimisel ja leiab suurima tootlusega objekte

Hea maakler hoiab kokku teie aega, energiat ja lõppkokkuvõttes ka raha!