Tele2 töötajate seas kevadel läbiviidud uuringust selgus, et 64% sooviksid ka pärast eriolukorra lõppu jätkata osaliselt kaugtöö tegemist ja töötada varasemast enam kodukontoris. Selleks, et töötamine kodukontoris oleks mugav ja produktiivne, pani Tele2 personali- ja klienditeeninduse juht Sirli Seliov kokku soovitused, mida peaks koduse töökoha sisseseadmisel arvestama. Sageli ei ole vaja suuri investeeringuid, vaid tuleb lihtsalt veidi planeerida ja vajadusel näiteks mööblit liigutada.

Vali töötegemiseks õige asukoht

Esmalt tuleks mõelda sellele, kuidas kavatsete oma kodukontorit kasutada ja millised on teie kodu võimalused. Kas peate tegema videokõnesid? Kas olete loovam päevasel ajal või õhtupoolikul? Kui teate oma vajadusi ja võimalusi, on ka tööd lihtsam planeerida. Võimalusel valige töötamiseks eraldatud ruum või mõni nurk, kus on võimalik eralduda ja töötegemisele keskenduda. Mõnikord võib vahelduse mõttes töötada ka õues või kohvikus. Oluline on jälgida, et valitud kohas oleksid käeulatuses vajalikud pistikupesad. Kui teete palju videokõnesid, kulub ära ka internetikaabel, kuna kaabliga ühendus tähendab paremat kõnekvaliteeti. Pidage meeles, et ühes kindlas kohas töötamine on produktiivsem kui mitme erineva koha vahel pendeldamine. Samuti võiks hoida lahus lõõgastumise ja töö tegemise kohad, kuna see aitab paremini fokuseerida.

Leia sobiv töölaud

Korraliku töölaua eest ei pea ilmtingimata üüratut summat välja käima. Internetist leiab väga palju ideid lihtsate vahenditega töölaua meisterdamiseks. Teine võimalus on otsida sobivat mööblitükki veebipoodidest, kust leiab kerge vaevaga sobiva kirjutuslaua. Kui otsustada teha investeering uude töölauda, võiks see olla reguleeritav, nii saab vajadusel ka seistes tööd teha. Näiteks Tele2 pakub sellest sügisest kõigile töötajatele kodukontori toetust summas 350 eurot, mille eest saab iga töötaja valida endale sobiva laua või tooli.

Ärge unustage ergonoomilisi reegleid

Kodukontoris tööd tehes on oluline teadvustada oma kehaasendit. Sageli on sülearvuti kasutamisel probleemiks liiga madalal asuv ekraan, mis sunnib pead ja kaela kallutama alla, põhjustades vaevusi kaelas, õlgades ja seljas. Nende vältimiseks tuleks kasutusele võtta alus või panna sülearvuti millegi kõrgema peale, et ekraan oleks silmade kõrgusele. Samuti on sellisel juhul vajalik eraldi klaviatuur. Teine võimalus on tuua kontorist endale koju ka suure ekraaniga monitor.

Töötades peavad õlad olema vabas asendis, käed keha lähedal ja selg hästi toetatud. Kui kodus ei ole head tooli, aitab korrektset istumisasendit hoida padja või pleedi asetamine selja nimmeosa juurde.

Oluline on puhata ka oma silmi. Iga 20 minuti järel tuleks teha paus ja suunata pilk umbes 20 sekundiks aknast välja kaugusesse. Stressi aitab maandada puude, mere või taeva vaatamine.

Jälgi temperatuuri

Kodudes kiputakse sageli unustama, et ventilatsioon ja sobiv temperatuur mõjutavad oluliselt töö produktiivsust. Kuiva õhu sündroomi vältimiseks on abi õhuniisutajatest ja ruumi õhutamisest. Kodukontori ideaaltemperatuuriks peetakse 21–23 soojakraadi. Liiga jahe keskkond põhjustab uimasust, liiga palav tuba mõjub aga negatiivselt keskendumisele.

Säti paika valgustid

Looduslik valgus on kodukontori sisseseadmisel oluline element. Ühes uuringus leiti, et loomuliku valgusega töökohtades parandab inimese produktiivsus kuni 40%. Seepärast tuleks töölaud asetada võimalusel akna lähedusse. Vältida tuleks laua paigutamist näoga lõuna suunda, sest nii paistab üleliigne päike töökohale. Eestis elades teame, et sügis toob järjest rohkem pimedat aega. Seepärast on piisava valgustatuse tagamisel asendamatuks abimeheks kvaliteetne laualamp, mis hoiab silmade tervist ega lase silmadel nii kiiresti ära väsida. Lihtne viis lisavalgustuse saamises on panna töölaua juurde ka põrandalamp.

Lisa kodukontorile isikupära ja soojust

Kindlasti ei pea kodukontori sisseseadmisel hakkama remonti tegema, aga kui on nagunii plaanis kodu värskendada, siis tasuks värvide valimisel mõelda värvipsühholoogiale. Näiteks loob kollane värv optimismi ja ergutab loovust, punane ja oranž mõjuvad stimuleerivalt ning roheline suurendab keskendumisvõimet. Selleks, et end kodukontoris hästi tunda, peaks seal leiduma ka erinevaid väikseid disainielemente. Tööpiirkonda võib paigutada meelepäraseid pilte, motivatsioonitahvleid või taimi. Neist viimased on lihtne ja taskukohane viis, kuidas oma kodukontorile värvi ja rõõmu lisada.