Möödunud nädalal tabas Eesti reisikorraldajaid šokk. Ootamatult selgus, et valitsus on otsustanud hoolimata varem antud vastupidistest lubadustest keelata tšarterlennud Euroopa Liidu välistesse riikidesse.

Reisikorraldaja TEZ Tour tegevjuht Tatjana Arhipova kirjutas möödunud nädalal peaministrile avaliku kirja, kus nimetas valitsuse tegevust lausa reeturlikuks. “Oktoobriks on Eesti suuremad reisikorraldajad tellinud Tallinnast Türgi kuurortidesse kokku 9 tšarterlendu, mille kõik kohad on välja müüdud. Umbes 2000 Eesti inimest, pisilastest vanavanemateni, elasid terve nädala rõõmsas teadmises, et Eesti valitsus on lõpuks ometi kainelt hinnanud oma lennukeeldude poliitika tagajärgi ja avanud taas maailma reisimiseks."

"Aga siis kukkus kõik ootamatult kokku. Kõik muutus, jälle. Mitte keegi ei teavitanud meid, vaid me ise avastasime, et valitsus on suutnud salaja majandus- ja taristuministri käskkirja veel kord muuta ja täiendada teda punktiga, mille järgi lennupiirangud ei kehti vaid Euroopa Liidu sisestele tellimuslendudele. See tähendab, et Türgist kui mitte Euroopa Liitu kuuluvast riigist, sai ühe reaga keelutsoon hetkel, kui paljudel reisijatel olid kohvrid sisuliselt juba pakitud, rääkimata ümberkorraldustest ja investeeringutest, mis selle reisi jaoks olid just äsja tehtud," oli Arhipova äärimselt nördinud.

Kasulik võttis ühendust perekonnaga, kellel oli plaan 17. oktoobril minna Türki koolivaheaega veetma. Pereema Piret sõnas, et reis oli neil planeeritud juba möödunud aasta sügisel. Kuna peres läks laps esimesse klassi, siis ainsaks võimaluseks ühisele reisile minna on neil nüüdsest koolivaheajal.

Septembri teises pooles said reisibürood info, et nüüdsest on lubatud tellimuslennud. Asuti kibekiirelt tööle ning lennukid said peagi huvilistest täidetud.

Piret oli ennast juba kurssi viinud vajalike toimingutega, teatanud kooli ja rõõmustanud lapsi sellega, et perekond ikka saab oodatud soojamaareisile minna. “Esimesel oktoobril tuli kiri, et tühistavad ära kõik,” sõnas Piret.

Samas nendib pereema, et võimalus reisi ärajäämisest oli kogu aeg kuklas olemas. “Enne pole midagi kindlat, kui oled lennukiga maast lahti saanud. Olin sellega arvestanud, et selgus võib saabuda viimasel minutil. Ega praegu võib ka selguda kaks päeva enne, et ikkagi antakse luba. Kui see võimalus oleks, siis me kindlasti läheks,” tõdeb ta.

Ei pea piiranguid mõistlikuks

Piret ei pea valitsuse piiranguid mõistlikuks, kuna tegelikult võib ka praegu lennata igale poole, kuid seda peab tegema läbi sõlmjaamade. Pere on uurinud ka võimalust lennata aastavahetuseks Dubaisse, kuid lendude omal käel broneerimine on nende jaoks väga riskantne. “Kui näiteks olukord läheb hullemaks, siis pean mina lennufirmaga asju ajama, konsultandi kaudu oleks seda kõike palju lihtsam ajada. Praegu võetakse inimestelt võimalus turvaliselt ja mugavalt sihtkohta reisida.”

Pireti sõnul võiks meie valitsus lähtuda teiste riikide regulatsioonidest ja kogemustest. “Sellega tuleb õppida elama,” ütleb ta viiruse kohta.

Terviseamet ja valitsus soovitavad kodumaal puhata

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas sõnas möödunud nädalal reisikorraldajate kriitika peale, et piirangute eesmärgiks on hoida kontrolli all viiruse levik. "Mõistan, et turismifirmad on keerulises olukorras. Me oleme valitsusega püüdnud leida mõistlikku lähenemist otselendude piiranguga, mis võimaldaks hädavajalikud liikumised ära teha, samal ajal ennetades endiselt massilist turismi, kuna just see tõi kevadel viiruse riiki.”

Valitsuse pressikonverents

Terviseamet on korduvalt rõhutanud, et seoses koroonaviiruse teise lainega ning eeloleva koolivaheajaga soovitavad nad reisida kodumaal.

“Välisreisid tuleks lükata tulevikku ning veeta koolivaheaeg Eestis - haigestumise määr kasvab nii Eestis, Euroopas kui kogu maailmas. Selleks, et tõkestada viiruse piiriülest levikut tasub välisreisidest praegu loobuda ning leida puhkamisvõimalusi Eestis. Reisida tuleks ainult vältimatu vajaduse korral,” rõhutab amet oma teadetes pea iga päev.