"Kõik reisikindlustuse juhtumid, mille otseseks või kaudseks põhjuseks on koroonaviiruse pandeemia, on meil tingimustega välistatud ja kulutused hüvitamisele ei kuulu. Seda nii meditsiiniabi kui ka reisitõrke juhtumite puhul," rääkis ERGO kindlustusdirektor Andres Konsap.

Gjensidige reisikindlustuse tootejuht Terje Rabe kinnitas samuti, et nemad kindlustust hetkel koroonaviirusest tulenevate tõrgete jaoks ei paku. "Laiendasime oma kaitset siis, kui lennud veel toimusid ja pandeemiat ei olnud veel välja kuulutatud, kuid välisministeerium ei soovitanud teatud sihtkohtadesse sõita," tõdes ta.

"Andsime oma klientidele võimaluse reisist loobuda omal soovil, et mitte viiruse levikule kaasa aidata ning hüvitasime tekkinud kahju. Tänane olukord on selline, et tegemist ei ole enam ootamatusega, sest viiruse levides tõenäoliselt suletakse lennuliiklus," kinnitas Rabe. Kõik, kes ostsid laiendatud kaitse ettenähtud tingimustel ja ei soovinud reisile minna, said Rabe sõnul ka hüvitatud.

"Sarnaselt teiste kindlustusseltsidega ei paku ka Salva Kindlustus kaitset koroonaviirusest tulenevate reisitõrgete osas," kinnitas Salva Kindlustuse kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt. Ta lisas, et olukorrad, kus reisija otsustab oma sõidu ise viiruse kartuses ära jätta või kui lennu jätab ära lennu- või muu transpordifirma, ei kuulu endiselt kindlustusjuhtumi alla.

Võimalus enda reisi kaitsta

Konsap lisas, et ERGOs ei ole koroonaviirusest tulenevad kahjud täielikult välistatud. "Näiteks elukindlustuse puhul on koroonaviirusest tulenevad kahjujuhtumid täpselt samamoodi kaetud nagu iga teise haiguse puhul," sõnas ta.

Kivirüüt kinnitas, et reisitõrke alusel hüvitatakse kasutamata reisipaketi maksumuse juhul, kui kindlustatul diagnoositakse COVID-19 haigestumine enne reisi Eestis ning reisimine on seega vastunäidustatud. "Samuti pakume me ka kaitset koroonaviirusest tulenevate ravikulude osas mis tekivad reisil olles ning hüvitame haigestumisest tulenenud karantiinikohustusega seotud kulutused majutusele," lisas ta.

"Inimesed siiski soovivad ka tänastel keerulistel aegadel reisida ja oleme proovinud võimalikult palju neile pakkuda, et osaliselt ka koroonaga seotud riske maandada," arvas Kivirüüt.

Majanduslik mõju suur

Konsapi sõnul on reisikindlustus on ka tavapärases olukorras väga perioodiline toode ehk see ostetakse eelkõige reisi planeerides mingiks kindlaks reisiperioodiks. "Kuid kuna reisimine iseenesest on praktiliselt peatunud, siis on ka nende klientide arv, kes reisikindlustust täna ostavad, turul üleüldiselt madal – reisikindlustuse käive turul on alates aprillist kukkunud kuni 80 protsenti," tõdes ta.

"Alles on sisuliselt vaid pangakaartidega seotud äri ning kliendid, kel aastane korduvreisikindlustus," lisas Konsap.

Ka Kivirüüt tõdes, et langus on olnud suur. "Tänasel päeval loomulikult on reisimine drastiliselt vähenenud ja sellega seoses on reisikindlustuse mahud samuti kukkunud võrreldes eelmise aastaga üle 60 protsenti," rääkis ta ja lootis, et järgmisel aastal seis mõnevõrra taastub.