IKEA küsitluse järgi oli 70% vastajatest veendunud, et pandeemia muudab seda, kuidas me

sellel aastal jõule tähistame. 17% osalejatest ootas suuremaid muutusi, iga teine arvas, et vajalikud on vaid väikesed muudatused.

„Mehed on COVID-19 pandeemia mõju osas kategoorilisemad ning ütlevad rohkem kui naised, et jõulud tulevad oluliselt teistsugused. Sellegipoolest plaanivad naised tähistamiseks varakult ettevalmistusi teha – peaaegu 35% vastajatest mainis, et nad hakkavad jõulukingitusi varem ostma,“ ütles Tallinna IKEA väljastuspunkti juht Aleksejs Mihailovs. Tema sõnul on suurem osa Eesti elanikest veendunud, et 2021. aasta jõulud tulevad jälle tavapärased.

Pandeemia mõjutab kõige rohkem kokkusaamisi ja üritusi

Rääkides pandeemia mõjust erinevatele valdkondadele, ütles enamik inimesi, et kõige rohkem mõjutab koroonaviirus kogu pere kokkusaamisi ja üritusi.

Küsitlusest selgus, et 67% vastajatest keelduks ohu tõttu kogu perega kokku saamistest ja sõprade külastamisest. 73% ütles, et nad peavad võib-olla vähendama jõuluürituste ja -laatade külastamist. Samas otsivad inimesed viise, kuidas teistega koos olla. Näiteks ütles 14% vastajatest, et nad saavad oma lähedastega kokku virtuaalselt ning 9% teeb seda õues, kus on võimalik distantsi hoida,“ ütles Mihailovs.

Pandeemia ei mõjuta aga kõige tavalisemaid jõulutraditsioone pere keskis: kingituste vahetamist, kodu ja jõulukuuse kaunistamist ja jõulutoidu ühist valmistamist.

Vähem kulutusi peoriiete ja reisimise peale

Peaaegu 60% vastajatest ütles, et jõulukulutused jäävad võrreldes eelmise aastaga samale tasemele või suurenevad ainult natuke. Ülejäänud vastasid, et nad vähendavad oma kulutusi. Eestlased eeldasid, et nad säästavad raha reisimise ja peoriiete arvelt.

„Kui me küsisime, mille peale nad sel aastal vähem raha kulutavad, mainisid vastajad reisimist (58%) ja peoriideid (42%). Teisest küljest plaanis iga kümnes inimene kulutada rohkem näiteks toidu, kaunistuste ja kodu uuendamise peale,“ sõnas IKEA esindaja.

Kõige rohkem kulutatakse jõuludel kingitustele: iga kolmas plaanis nende peale kulutada kuni 100 eurot. Peaaegu 65% ütles, et nad kulutavad sarnase summa toidule, samal ajal, kui kodukaunistuste peale plaanis suurim osa vastajatest kulutada kuni 30 eurot.

„IKEA lubab oma külastajatele taskukohaseid hindu, seetõttu pakume me Eesti elanikele jõulukaunistusi, mille hinnad algavad 0,99 eurost. Näiteks maksavad LED-valgusketid 3,69 eurot,“ ütles Mihailovs.