Põhjus selleks lihtne: koroonaviirus on olemas ja kuhugi ta ei kao. Meil tuleb lihtsalt sellega elama õppida. Sellest on saanud aru ka tehnoloogiafirmad, kes on astunud tihedasse võidujooksu: kes suudab oma uue tehnikavidinaga võimalikult palju inimesi “ära päästa”.

“Kõik vähegi nutikamad kellad mõõdavad vere hapnikusisaldust juba ammu,” ütleb tehnoloogiaentusiast Glen Pilvre.

Kuid nutikellad pole ainsad, mida viirusevastane võitlus täiustanud on. Lisaks on turule tulnud ka täiesti uusi tooteid. Maske desinfitseerivast pesumasinast võib ju veel aru saada, aga kas ventilaatorite ja HEPA-filtritega näol kantav õhupuhasti on midagi sellist, millest meil Eestis reaalselt ka kasu oleks.

“Kui need su elu paremaks teevad, siis on nad muidugi ägedad,” sõnab Pilvre.

Hiinas armastatakse üsnagi maske kanda,” tõdeb TLÜ Konfutsiuse instituudi direktor Anete Elken.

Elken on aastaid töötanud Eesti saatkonna juures Pekingis ja on sealse tehnoloogiaturuga hästi kursis.

“Pekingis elades vaatasin alati telefonist, kas pean maski panema,” toob Elken näite, kuidas tervistedendav tehnoloogia on Aasias igapäeva lahutamatu osa.

Just Aasiast on sel aastal tulnud äärmiselt palju uusi viirusevastaseid seadmeid. Nii on jaapanlased on välja töötanud tehnoloogiliselt kõrgtasemel maski, mis oskab sinu jaapanikeelse jutu tõlkida kaheksasse erinevasse keelde. Selle toote puhul pole ka muret, et maski tagant jutt välja ei kosta. Jaapanlaste nutikas mask on varustatud korraliku helisüsteemiga.

Milline nutikas vidin endale kohe hankida ja kui edukas on “Laseri” kodumaine analoog välismaistele imemaskidele, näeb täna kell 20 TV3s.