E-kaubandus on käesoleval aastal kasvanud kordades, eriti hästi läheb suurtel ostupühadel. Näiteks Eesti E-kaubanduse Liidu korraldatavat E-smaspäeva külastas 24h jooksul üle 65 000 erineva inimese, kes tegid miljonite eest e-oste. Alibaba korraldataval “vallaliste päeval” kasvas müük eelmise aastaga võrreldes samamoodi üle 26% kuid summad küündivad üüratu 75 miljardi dollarini. Kohe on lähenemas ka sarnane Ameerikamaalt pärit ostupüha Black Friday.

Kasvanud on suures mahus kahtlaste välismaiste müüjate poolt megadiilid, soodustused ja selle saamiseks sisesta meile krediitkaardi andmed – tulemuseks ei saa sa kaupa või ei saa seda, mida pildil lubatakse ning võib juhtuda, et lisaks sinu krediitkaardi andmeid kasutades tehakse endale oste.

Suure osa, kui mitte enamuse ebaausate kaupmeeste veebilehtedele jõutakse sageli sotsiaalmeedia kaudu. Kahtlased välismaised e-poed reklaamivad “imehindu ja tooteid” ja just sotsiaalmeedias. Sealjuures ei ole tihti aru saada, mis riigi ettevõttega on tegu, rääkimata kontaktandmetest.

Muidugi on reegel see, et kui tahad 100% turvaliselt e-ostelda, osta eestimaisest e-poest. Kuid ka piiriüleselt on võimalik turvaliselt e-ostelda, lihtsalt peab silmas pidama ja enne ostu vaatama kindlaid asju:

  • Esmalt vaata, kas e-pood kasutab turvasertifikaate ehk lihtsalt öeldes vaata, kas domeeniribal, kus on e-poe aadress, on tabaluku märk kinni või lahti. Kui lahti, ei ole sinu sisestatud andmed turvaliselt kaitstud
  • Vaata, kas e-pood ja tooted tunduvad turvalised? Kui keegi müüb kõiki maailma parimaid brände ja poole odavamalt, kui kõik teised, võiks kahtlust äratada…
  • Vaata, kas e-pood on avaldanud kontaktandmed – telefon, email, aadress, asukoht jm. Kas on aru saada, millise riigi ettevõttega on tegu?
  • Googelda! Sisesta interneti otsingusse antud e-poe nimi. Kui tegu on petturiga, leiad lehekülgede viisi negatiivset tagasisidet.
  • Kindlasti vaata enne ostu sooritamist üle, milliseid makselahendusi pakutakse. Kui on valikus nii Mastercard, Visa, Paypal jt, on tõenäoline, et tegu on eksisteeriva ja usaldusväärse poodnikuga. Kui makselahenduste all on ainult krediitkaardi andmete sisestamine, soovitaksin mitte ostu sooritada.
  • Kindlasti loe läbi enne tehingu tegemist müügitingimused – kas e-pood asub Euroopa Liidus, kas mulle kehtib seega 14- päevane tagastusõigus? Kui suur on tagastamise kulu? Mis on pretentsioonide esitamise ning tagastamise ja garantii kohta kirjas?
  • Vaata üle tellitava toote puhul laoseis – kas toode on laos? Milline on tarneaeg? Pea meeles, et hetkel on lähemas jõulud ning väga kaheldav saada teiseltpoolt maailma kaup kätte enne jõule, eriti, kui seda ei ole müüjal laos…

Kui tegid tellimuse ja saad kauba kätte, siis võimalusel kontrolli paki sisu kulleri juuresolekul. Pea meeles, et krediitkaardi tehinguid saab vaidlustada pankades 13 kuu jooksul. Krediitkaardiga tasudes tasu sulle teada eksisteerivale e-poele võimalusel vaid sel juhul, kui on olemas ka 3D kinnitus. Paypali vaidlustamine on samalihtne – logi oma kontole, vaidlusta tehing. Lisaks ei ole sinu kaardiandmed kuskile “jalutama” läinud, kuna Paypal kaitseb neid.