Mis on PIK?

Pensioni investeerimiskonto (PIK) on alternatiiv pensionifondile. See on uus võimalus hoida ja kasvatada oma pensionivara II pensionisamba süsteemi sees.

PIK on põhimõtteliselt üks arvelduskonto, kuhu selle omanik suunab oma regulaarsed sissemaksed tulevase pensioni heaks (2% + 4%). Lisaks saab ta PIK-ile kanda oma seni II sambasse kogutud pensioniraha.

II pensionisambasse kogutud raha PIK-ile suunamine erineb raha täielikust väljavõtmisest, sest PIK-ile kantavalt summalt ei tule maksta tulumaksu. Kes aga võtab kogutud raha pensionifondist välja ja seda PIK-i ei suuna, see tähendab lahkub II sambast, see maksab summalt 20% tulumaksu ning ei saa kümne aasta jooksul II samba süsteemiga uuesti liituda.

Mida PIK-iga teha saab?

Kui PIK-il on juba raha, võid hakata seda ise investeerima kas parima tootlusega noteeritud väärtpaberitesse (nt aktsiad, võlakirjad, indeksifondid), investeerimisfondidesse või näiteks hoiustesse (täpsed investeerimispiirangud on kirjeldatud tulumaksuseaduses §- 17 1). Soovi korral ei peagi seda raha investeerima - seda võib ka lihtsalt kontole koguda. Sel juhul tasub arvestada, et riskitakse inflatsioonikuradile allajäämisega. Seega annab PIK konto võimaluse juhtida oma pensionivara ise, investeerides seda enda äranägemise järgi.

PIK-i suurim eelis, mis kehtib ka pensionifondi investeerides, on riigi pakutav 200% võimendus. See tähendab, et suunad igal kuul 2% oma brutopalgast PIK-ile ning riigipoolse panusega, 4% brutopalgast, siis raha automaatselt kolmekordistub. Kui näiteks kuupanus on 50 eurot, siis riik lisab 100 eurot juurde - pole paha viis oma vara kasvatada.

Kogutud raha saab PIK-ist (nagu ka II samba pensionifondist) igal hetkel välja võtta. Sellest soovist peab teatama vähemalt 5 kuud ette ja sel juhul peab lahkuma ka II pensionisambast.

Kellele on PIK mõeldud?

PIK on mõeldud julgele, iseseisvale ja riske hinnata oskavale investorile. See on parim lahendus just neile, kes ei ole leidnud endale sobivat pensionifondi, kuid soovivad pensionivara kasvatamist jätkata nii, et saaksid kasutada riigi pakutavat võimendust.

Samuti on PIK variandiks neile, kes on otsustanud pensionifondist lahkuda, kuid ei ole veel otsustanud, kas kogunenud raha täielikult välja võtta või hoopis jätkata raha kogumist PIK-ile. Igaks juhuks pole II sambast lahkuda mõtet, tasub võtta riigipoolne 200% suurune toetus vastu, kuniks on rahulikult saandud teha läbimõeldud otsus.

Kokkuvõttes sobib PIK esmajoones inimesele, keda huvitab investeerimine ning kes tahab võtta oma pensionivara üle kontrolli ja vastutuse.

Millal saab PIK-i kasutama hakata?

PIK-i saad esmakordselt avada 2021. aasta esimeses pooles.

Kui esitada enne 2021. aasta juuli lõppu avalduse, et suunata oma seni kogutud pensionivara II samba pensionifondist PIK-i, laekub see PIK-ile esimesel septembril. Seejärel saab juba hakata ise PIK-il tehinguid tegema.

Samuti saab alates 2021. aasta septembrist suunata oma igakuised 2% + 4% pensioni sissemaksed PIK-ile.