Nii uute kui ka kasutatud riiete tarbimine on kasvutrendis. Kui kaupa igapäevaselt juurde ei lisanduks, saaks keskmine Humana pood tühjaks umbes nädalaga. Sooduskampaaniate ajal isegi kiiremini.

Eestlased ostavad keskmiselt kolm kuni neli uut riideeset kuus, mida on ligi poole rohkem kui teistes Balti riikides.

"Eesti uute rõivaste tarbimine oli ikka päris tükk maad ees Lätist-Leedust. Meie tarbime ligikaudu sama palju rõivaid kui meie rikkamad põhjanaabrid. Kuskil 16 000 tonni uusi rõivaid pannakse turule ehk me ostame kuskil inimese kohta 12,4 kilo rõivaid, kodutekstiile igal aastal," rääkis SEI Tallinna programmijuht Harri Moora.

Võrreldes teiste Balti riikidega on Eestis aga kasutatud rõivaste ja tekstiilide kogumissüsteem paremini korraldatud. 30 protsenti turule jõudnud rõivastest kogutakse kokku. Sellest pool on kandmiskõlbmatud ja lähevad jäätmeteks, kuid teine pool liigub korduskasutusse.

Koroonaaeg on pannud inimesed rohkem riideid annetama

"Lisaks sellele 12,4 kilole inimese kohta on eestlased viimastel aastatel üha usinamalt hakanud ka külastama selliseid korduskasutus poode. 2,4 kilo ehk 15 protsenti meie rõivaste, kodutekstiilide tarbimisest tuleb juba sellistest korduskasutuspoodidest," lausus Moora.