Eesti on oma ükssarvikute arvu poolest elanike kohta maailmas esikohal, kirjutab EASi välisinvesteeringute keskus välisinvestoritele suunatud kampaania „Eesti, ükssarvikute tehas” tutvustuses. Ükssarvik on siis idufirma, kelle turuväärtus on ületanud maagilise miljardi dollari piiri.

EASi välisinvesteeringute keskus küsitles ka mitmeid tuntud investoreid ja edukaid tehnoloogiaettevõtjad, et nad pakuks, kes nende hinnangul võiks olla see järgmine ehk kuues Eesti päritolu idufirma, kes liitub Skype’i, Playtechi, Transferwise’i, Bolti ja Pipedrive’iga siinsete ükssarvikute nimistus.

USA riskikapitali investor Tim Draper – kes oli muuhulgas üks neist, kes investeeris varases faasis ka Eesti ühte esimesse tehnoloogiaimesse Skype’i –, usub, et lähiaastatel on tulemas suuri muutusi nii rahandus-, õigus-, riigivalitsemise kui ka tervishoiu vallas.

Draper Startup House asutaja sõnul saab seejuures võtmesõnaks krüptoraha, mille kaasabil järgmine ükssarvik neid muutusi eelpool loetletud valdkondades ellu viima hakkab. Draper usub ka, et ühel hetkel muutub idufirmade väärtuse hindamisel bitcoin dollaritest olulisemaks. Praeguste hindade juures võrduks siis ükssarviku väärtus natuke üle 50 000 bitcoini.

Draper on investeerinud lisaks Skype’ile veel sellistesse tehnoloogiafirmadesse nagu Hotmail, Twitter, SpaceX ja Tesla. Seega tundub, et tal on päris hea nina selle peale, millised alustavad tehnoloogiafirmad on läbilöögivõimelised. Muidugi on tema suur toetus bitcoinile toonud talle ka teatavat kurikuulsust.

TransferWise’i kaasasutaja Taavet Hinrikusel on olnud võimalus osaleda mitme Eesti päritolu ükssarviku sünni juures, kuna ta on töötanud Skype’is strateegiajuhina ning investeerinud omakorda nii Pipedrive’i kui Bolti. Tema hoiab silma peal nende idufirmadel, kes suudavad luua oma konkurentidest kümme korda paremat toodet.

Sten Tamkivi, kes oli Skype Eesti juht aastatel 2005-2012, ning oli 2014. aastal toonase Teleporti, nüüdse Topia kaasasutaja, soovitab vaadata nende ettevõtete poole, kes lahendavad mingit suurt üleilmset valupunkti. Tema sõnul on selliseid Eestis päris mitmeid.

Kaidi Ruusalepp, idufirmade börsi Funderbeam asutaja ja tegevjuht, usub, et järgmine Eesti päritolu ükssarvik võib tulla nii juba endale nime teinud idufirmade hulgast kui ka nende seast, keda laiemavalikkus (veel) ei tea. Bolti kaasasutaja Martin Villig rõhutab, et jätkusuutlik ärimudel on kindlasti kõige peamine asi, mis iseloomustab potentsiaalset ükssarvikut.

Ükssarviku staatuse saavutanud Eesti päritolu tehnoloogiafirmade arv on kiiremini kasvama hakanud just viimase viie aasta jooksul. Kui Skype sai ükssarvikuks 2005. aastal ja Playtech 2007. aastal, siis viimase viie aasta jooksul on selle nimekirjaga lisandunud nii TransferWise (2015), Bolt (2018) kui ka Pipedrive (2020). Seda tempot vaadates võib täitsa juhtuda, et kuuendast ükssarvikust kuuleme juba 2021. aastal.

Loomulikult pole lõpuks mingit ühest valemit, mis tagab selle, et mõnest idufirmast saab kindlasti ühel päeval ükssarvik, kuid selleks, et julgustada välisinvestoreid investeerima siinsetesse alustavatesse tehnoloogiafirmadesse, on EASi välisinvesteeringute keskus tulnud välja ka tööriistaga, mis aitab potentsiaalsel investoril leida kolm sellist ettevõtte, kellesse ta võiks selles vaates investeerida.

Selle veebipõhise tööriistaga saab tutvuda SIIN.