Valitsus tegi eelmisel nädalal riigisekretärile ülesandeks moodustada uurimiskomisjon Porto Francole laenu andmise asjaolude selgitamiseks. Riigisekretär Taimar Peterkopile lisaks kuuluvad komisjoni majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Ando Leppiman, kes on ühtlasi ka Porto Francole 40 miljonit laenu andnud sihtasutuse Kredexi nõukogu juht ning justiitsministeeriumi kantsler Tõnis Saar.

Kuigi Porto Franco laenulepingut pidi eelmisel nädalal analüüsima ka Kredex ehk et uurima, kas ja millised on võimalused kinnisvaraarendusele laenu väljamaksed peatada ja/või juba väljamakstud 20 miljonit eurot tagasi nõuda, siis selle analüüsiga pole just kaugele jõutud. Kredexi pressiesindaja sõnul käib analüüsi osas töö edasi, sest kogu suurprojektidega seonduv juriidika on vägagi nüansirohke. "Juriidiliselt vajab see täiendavat analüüsi ja suhtlemist teiste finantseerijatega, et välja selgitada nende positsioon ja võimalikud tegevused.

Kõige selle eesmärk, sõltumata sellest kuidas lepinguga edasi minnakse, on täita oma hoolsuskohustus ning veenduda, et kõik oleks korrektne ning kõigi osapoolte õigusi ja kohustusi arvesse võttev. Siinkohal on oluline arvestada ka asjaolu, et Porto Franco OÜ-le ei ole tänase seisuga ühtegi kahtlust esitatud," rõhutas Kredexi pressiesindaja Joonas Kerge.

Riigisekretär Peterkop ei näinud vastuolu selles, et uurimiskomisjoni liikmeks saab Leppiman ehk isik, kelle juhitav ministeerium Kredexi juhtkonnale laenu väljastamiseks tugevaid suuniseid andis. Nagu on Kredexi endine juht Lehar Kütt meenutanud, siis sihtasutuse juhatus ja finantskomitee Porto Francole laenuandmist ei toetanud. Nüüd hakkab sellesama ministeeriumi kantsler laenuandmisest ülevaadet tegema.

"Komisjoni eesmärk on, et valitsus saaks ammendava ülevaate faktidest, mis selgitavad lepingu ettevalmistamise asjaolusid. Selleks on komisjonis riigisekretär ja justiitsministeeriumi kantsler. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler tagab vajaliku teabe kättesaadavuse," vahendati riigikantseleist. "Valitsusest sõltumatult uurivad Porto Francoga seonduvat nii õiguskaitseorganid kui ka riigikontroll. Lisaks on valitsuskomisjonil võimalus teha koostööd sõltumatute asjatundjatega ja tellida hinnanguid ja ekspertiise, seega kaasata vajadusel isikuid ka väljastpoolt."