Itaalia majanduslangus koroonakriisis on olnud üks Euroopa Liidu suurimaid, kuid riigi poliitikud ei suuda omavahel kokku leppida, mis moel peaks kasutama neile Euroopa Liidu ühisest koroonafondist eraldatud 750 miljardit eurot.

Hiljuti lahkus sisevastuolude tõttu ametist Giuseppe Conte juhitud valitsus ning on ebaselge, mil võiks uus peaminister ametisse astuda. Õhkõrna parlamendienamusega Conte kabinetile sai saatuslikuks väikseima koalitsioonipartneri, endise peaministri Matteo Renzi juhitud Italia Viva, rahulolematus plaanitud majandusreformidega.

Giuseppe Conte sõnul on ta valmis uude valitsusse kaasama kõiki erakondi peale neofašistliku Fratelli D’Italia. Ei ole välistatud, et Renzi ja Conte lepivad ära, sest erakorraliste valimiste puhul ähvardaks Renzi parteid parlamendist väljajäämine.

Itaalia politoloogi Valentina Meliciani sõnul on tegemist kriitilise olukorraga, sest kui uut valitsust kiirelt ei moodustata, võib Itaalia majandust oodata häving. Meliciani arvates võib segadus Itaalias edasi lükata taastefondi kasutuselevõttu ka teistes Euroopa Liidu liikmesriikides.

Poliitiline ebastabiilsus ja Itaalia on pea sünonüümid. Alates teise maailmasõja lõpust on saapamaad juhtinud 66 erinevat valitsust.