Veel pole piiri sulgemine Soome ehitustööde edenemisele suurt mõju avaldanud, kirjutab Iltalehti. Ehitusettevõtted on palunud välistööjõul vähemalt esialgu riiki jääda, mis praegu aitab olukorda päästa. Väljaspool suurlinnasid on mõju veel väiksem, sest seal töötavad juba kohalikud ehitajad.

„Seni pole me näinud suurt muutust ehitusvõimekuses ja praeguseid ressursse kasutatakse eeloleva kuu ehitustööde teostamisel," ütleb Kimmo Kurki Soome ehitusettevõttest SRV. Iseenesest pole ehitusettevõtete jaoks olukord uus, sest ka mullu kevadel suleti piirid. Juba siis jäi suur osa välistööjõust piiangute kehtestamise järel Soome.

"Tegime seda kevadel ja saadud tagasiside järgi arvab üsna suur hulk inimesi ka praegu, et piirangute ajal on mõistlik olla Soomes," sõnas Soome Ehitusettevõtete Liidu asepresident Kim Kaskiaro. Tema sõnul iga kümnes ehitustööline Soomes ja iga kolmas ehitaja Lõuna-Soomes välismaalne.

Enamus neist on eestlased, ehkki täpset Eesti ehitajate arvu on raske arvutada. Ehitusettevõtte YIT hankejuht Juhana Häkkänen pakub, et umbes 10-20 protsenti nende ehitusplatsidel olevatest ehitajatest on välismaalased. „Igal juhul on selge, et praegust ehitusmahtu ei saa ilma pendeltööjõuta realiseerida," nentis ta.

Mida kauem kestavad reisipiirangud, seda suuremaks kasvavad probleemid

Kimmo Kurki SRV-st on veendunud, et kui piir jääb pikaks ajaks suletuks, võib see põhjustada võõrtöölistele ka vaimse tervise probleeme, sest nad peavad oma perest pikka aega lahus olema.

YIT-i esindaja sõnul hakkab ressursside nappus ilmnema tõenäoliselt järk-järgult. „Kuu aega saame hakkama, kuid pärast seda oleme tundmatutes vetes," tõdeb Häkkänen. Tema sõnul hakkavad tõenäoliselt pärast seda probleemid ehitussektoris kuhuma.

"Tõenäoliselt ei kao võõrtöölised järsku kõik korraga, vaid nende hulk hakkab järk-järgult vähenema, kuna üha rohkematel inimestel on veenvaid põhjuseid kodu külastamiseks," nentis ta. Mõnes valdkonnas – kus on vaja spetsiifiliste oskustega inimesi –, võivad probleemid aga juba praegu ilmneda.

Näiteks on Suurbritanniast tellitud tsemendiahjud, mida peab kohapeal kokku panema. Selleks on aga vaja kogenud müürseppasid. Soome Ehitusettevõtete Liidu asepresident Kaskiaro arvab, et müürseppadele peab olema eriluba piiriületuseks, kuna nende töö on varustuskindluse seisukohast kriitilise tähtsusega.