„Kohtudes tööalaliselt paljude inimestega ja suheldes nendega toitumise teemal, on mulle kõrva jäänud palju väärarusaamasid teemal, et tervislik toitumine võrdub kõrge hinnaga,“ tõdeb Kaia Kollo oma hiljutises rahatarkuse postituses. Kuigi toitumisnõustaja leiab, et tervise arvelt ei tohiks kokku hoida, arvab ta, et alati saab nutikalt planeerides olla tervislik ka hingehinda maksmata.

1. Eelista eestimaist

Selle asemel, et kokku osta välismaise päritoluga imetoite, soovitab toitumisnõustaja proovida hoopis Eesti oma metsasaadusi. „Mustikad, jõhvikad, sõstrad on täis energiat ning vajalikke toitaineid. Tarbides eestimaist, saame olla kindlad selle päritolus ja usu mind, need pakatavad vitamiinidest,“ jagab ta. Kuigi poeletid on täis eestimaist toidukraami, soovitab Kollo otsida hoopis oma ümbruskonnast talunikke, kellelt otse toorainet osta. Ta selgitab, et talunike kaup on veelgi värskem ning tihtilugu ka soodsama hinnaga.

2. Ära karda külmutatud toidukraami

Külmutatud köögi- ja puuviljad on sama tervislikud kui värsked – külmutades säilivad toidu omadused. Samas on külmutatud toidukraam märgatavalt odavam ning on tihti juba eelnevalt hakitud, tehes toidutegemise kordades kiiremaks. Samuti soovitatakse veelgi odavama toidukraami hankimiseks suvel ja sügisel varuda hooajalisi eestimaiseid saadusi sügavkülma, et neid talve ja kevadeperioodil mõnus võtta oleks.

3. Osta poeketi omatooteid

Paljud poeketid pakuvad ka omatooteid, mida sageli halvema kvaliteediga toiduks peetakse. „Tegelikult on omatoodete kvaliteet pigem kõrge ja reeglikohaselt on nad odavamad, kui sisse ostetud firmamärgid,“ avaldab toitumisnõustaja.

4. Jälgi toiduainete koostist

Kollo rõhutab, et nii-öelda millegi-vabad-tooted ei pruugi olla alati kõige tervislikum valik. „Näitena võib siin tuua gluteenivabad saiatooted. Sealt on eemaldatud gluteen, mis kergitab saia ja teeb selle pehmeks. Kui see koostisosa saiast eemaldada, tuleb sinna sisse panna väga palju muid aineid, et toode oleks söödav,“ selgitab Kollo. Toiduainete asendamine võib omakorda toote muuta hoopis ebatervislikumaks ning hinna kõrgemaks.

5. Suuremad kogused on odavamad

Toitumisnõustaja soovitab, et korraga tasub valmistada suurem kogus soodsat ja tervislikku toitu. Nii on võimalik osa toitu ka tööle kaasa võtta või hoopis sügavkülma mõneks teiseks korraks ootele panna. Kindlasti tasub ka suuremate koguste ostmisel jälgida kaaluhinda ja vältida juba pakendatud toite, sest need on tihtilugu kallimad kui lahtised toorained.

6. Planeeri ostud

„Kirjuta toidunimekiri ja jää selle juurde,“ annab nõu üks grupi liige. „Planeeri nädalamenüü ning igapäevase toidupoes käimise asemel osta toitu ainult ühel-kahel päeval nädalas,“ ütleb teine. Paljud kogujad soovitavad ka nädala toidukorvi tellida e-poest, sest nii saab paremini emotsioonioste vältida ning ühtlasi ka detailsema ülevaate sellest, mida pere iganädalaselt sööb.