Ilm akna taga ja uudised ekraanil võivad hooti olla sama heitlikud nagu aasta 2020, aga kui tuba on soe ja kraanist tuleb sooja vett, tagavad vähemalt needki meelerahu. Alles siis, kui radiaator ja kraanivesi ootamatult jahenevad, hoomatakse ühekorraga heaolu puudumist. Tekib terav küsimus, kuidas saada tagasi nähtamatult ja iseenesestmõistetavalt toiminud olukord. Just sellises omamoodi nähtamatus valdkonnas – soojusenergeetikas – tegutseb Eco Pointi meeskond, kes hoiab alati silme ees visiooni lõppkliendi heaolust.

Eco Point on siiani tegelenud eeskätt soojussõlmede tootmise, paigalduse ja hooldusega. Kümne aasta jooksul on tarnitud üle 1500 soojussõlme ja küttelahenduse eri hoonetele, nende seas näiteks Stenbocki maja, KUMU, Tallinna vangla, Tallinna lennujaam jt. Peamised ekspordi sihtriigid on olnud Rootsi, Soome, Läti, Venemaa ja Šveits. Mõne aasta eest tehti algust uue perspektiivse tegevussuunaga – uuenduslike soojustagastussüsteemide arenduse, tootmise ja müügiga.

Soojussõlme ehitus

Energiasäästu uus trend – soojustagastussüsteemid

Hoonete energiatõhususe nõue on tulnud, et jääda: Euroopa Liidus on jõustunud energiatõhususe miinimumnõuded, Eesti riik on viimase kuue aasta jooksul investeerinud üle 100 miljoni euro tõukefondide raha elamute energiatõhusamaks muutmisesse. „Nii viimastel aastatel kehtestatud rangemad energiatõhususe nõuded kui ka üldine püüdlus vähema energiakulu suunas on järsult suurendanud nõudlust soojustagastussüsteemide järele. See on just meie kompetents,“ räägib Maitsalu. „Eco Pointi loodud uute süsteemidega saab ära kasutada kogu maja energia. Kui seniajani on maja ja tarbevee soojaks kütmise energia lastud ventilatsioonist ja kanalisatsioonist tühjalt välja, siis meie eesmärk on võtta nutikalt ja tõhusalt kasutusse nimelt see n-ö liigenergia,“ lisab Maitsalu.

Eco Point on hiljuti valmis saanud innovaatilise soojustagastusseadme SoleRec, mis sobib nii era- kui ka kortermajadele ja tööstushoonetele. „Seda võib julgelt nimetada uue põlvkonna soojustagastussüsteemiks. SoleReci ülesehitus ja tööpõhimõte on tegelikult väga lihtne, mis omakorda muudab seadme töökindlaks. Ainulaadseks teevad seadme roostevabad absorberkihiga soojusvahetid, mis võimaldavad toota sooja vett päikeseenergia abil. Soojusvahetusvedelik liigub soojuspumpa, kust soojusenergia liigub veemahuti kaudu maja küttesüsteemi,“ kirjeldab Maitsalu.

Soojusvaheti SoleRec

Sellist soojusvaheti tehnoloogiat kasutab Eco Point maailmas esmakordselt soojuse tagastamiseks. „Kui teiste tootjate soojustagastusseadmed on mõõtudelt suured ning nende kasutegur rahuldav, siis SoleReci eelised on kompaktsus, pikk eluiga ja suur kasutegur. SoleRec on hübriidsüsteem, millega kasutatakse ära ka päikeseenergia. Konkureerivatel süsteemidel tuleb ehitada kaks eraldi süsteemi: päikeseenergia ja ventilatsiooni tagastussüsteem. SoleRecis teeb töö ära üks seade, mis aitab hoida hinda all ja seeläbi tõsta tasuvusaega. Meie eesmärk on lisada tulevikus süsteemi maja hallvee ehk duššidest ja kraanidest tuleva vee soojusenergia,“ selgitab Maitsalu.

Soojustagastussüsteem

Teel valdkonna juhtivaks ettevõtteks Põhja-Euroopas

Eco Point on 18 aastaga kasvanud 11 töötajaga üksmeelseks meeskonnaks. Koos asutajaga töötab ettevõttes veel praegugi kokku neli algusaastatel liitunud töötajat. „Usun, et Eco Pointi meeskonnaliikmeid on hoidnud siin stabiilsus. Me ei ole kunagi palku langetanud, ka eelmise majanduskriisi ajal mitte, ning töötajatel on kindlus, et palk laekub õigel ajal. Samuti oleme andnud igaühele vabaduse oma teadmisi-oskusi täiendada erinevatel koolitustel ja seminaridel,“ räägib Maitsalu.

Soojussõlme ehitus

Kuna Eco Pointi strateegiline eesmärk on areneda juhtivaks taastuvsoojusenergia lahendusi pakkuvaks ettevõtteks Põhja-Euroopas, siis mõeldakse töötiimi laiendamisele. „Kõige rohkem väärtustame töötaja juures tema initsiatiivikust ja iseseisvust. Hindame väga seda, kui ta suudab ise projekte juhtida ning leida probleemile lahenduse. Meie olukorra teeb muidugi keerukamaks väga spetsiifiline valdkond, kus leidub vähe kvalifitseeritud tööjõudu. Samas ei ole kogemused määravad – eelkõige otsime inimesi, kes tahavad ise õppida ja edasi areneda,“ kinnitab Maitsalu.

Jaga
Kommentaarid