Alates veebruari algusest ei ole ükski inimene COVID-19 viirusesse nakatunud. Välja arvatud käputäis, kes juba olid karantiinis. Alates kolmapäevast võivad saareriigi 364 000 inimest taas viia läbi kuni 50 inimesega kogunemisi ning teatrites ja spordivõistlustel võib pealtvaatajate arv olla maksimaalselt 200. Pubid ja restoranid võivad mõningate piirangutega uksed avada. Maskid jäävad siiski avalikus ruumis kohustuslikuks.

Islandi võitlust pandeemiaga peetakse üheks maailma parimaks. Mida nad siis õigesti on teinud?

Esiteks oli siin kohene koostöö valitsuse ja teadlaste vahel. Infot viiruse kulgemise kohta jagati koordineeritud infoedastusena päevaste teleuudiste näol. Neis osalesid nii politseinikud kui terviseametnikud.

Riigi peaepidemioloog Thorolfur Gudnason ütles intervjuus, et ta peab edu aluseks suures osas avalikkuse väga head kaasatust ning inimeste suurepärast reeglite järgimist. Maskide kandmine ja 2+2 reegel olid au sees.

„Teine asi," ütles ta „on meetmed, mida oma piiridel oleme kasutanud." Juba juunikuus algasid piiridel testimised ja ka 14-päevase karantiini reegel. Augustis toodi mängu topelt-testimine: esimene riiki saabumisel ja teine pärast viit päeva karantiini. Eelmisel nädalal lisati ka see, et 72 tundi enne Islandile saabumist peab olema tehtud negatiivne koroonatest.

Testimist viisid koheselt läbi ettevõtte DeCode Generics esindajad. See on kohalik ettevõte, millest on saanud populatsiooni geneetika pioneerid. Firma on infektsiooni kulgu ülima täpsusega uurinud, mis on võimaldanud viirust ja selle mutatsioone väga täpselt teada.

Testimine on inimestele tasuta. Ka neile, kel on kõigest minimaalsed sümptomid.

Isegi kui islandlaste jaoks paistab tunneli lõpus valgus, ei soovi valitsus veel meetmeid liiga palju leevendada.

„Me peame jätkuvalt olema ettevaatlikud. See on väga väärtuslik edulugu ja me teame, kuidas seda kaitsta," ütles tervishoiuminister Svandis Svavarsdottir kohalikele inimestele, kui andis teada meetmete leevendamisest. „Me peaksime olema õnnelikud, et oleme Euroopa kõige vabam ühiskond," lisas Ragnhildur Sigurdardottir.