Canada Pension Plan Investmenti tegevjuht Mark Machin oli reedel sunnitud ametist lahkuma, kuna lendas välismaale esimese koroonavaktsiini süsti järele ajal, mil enamus tema kaasmaalasi alles ootab seda, kirjutab Guardian. Juhtumi tõi neljapäeval avalikuks Wall Street Journal.

Kanada suurima pensionifondi nõukogu andis reedel teada, et pärast neljapäeva õhtul toimunud vestlust Mark Machini ja nõukogu vahel, otsustas fondi tegevjuht esitada oma lahkumisavalduse, mis ka rahuldati. Fond haldab 373 miljardi USA dollari väärtuses kanadalaste pensioniinvesteeringuid.

Kuigi iseenesest ei ole välismaale reisimine Kanadas otseselt keelatud, on valitsus siiski tugevalt soovitanud reisimisest praegusel ajal hoiduda.

Praegu on ka ebaselge, kuidas Briti kodakondsusega Machin, kellel puuduvad igasugused sidemed Araabia Ühendemiraatidega, suutis seal saada esimese koroonavaktsiini süsti, kui need peaks olema mõeldud vaid riigi kodanikele. Selle kuu alguses sai ta esimese doosi Pfizeri/BioNTechi koroonavaktsiini ja on otsustanud Dubaisse jääda kuni teise doosi saamiseni.

Machini reis Dubaisse tuleb ajal, mil enamus kanadalasi pole veel oma esimest koroonavaktsiini süsti saanud, kuna riik ei ole suutnud vaktsineerimist piisavalt efektiivselt koordineerida. Kuigi Kanada valitsus on juba suutnud tagada miljoneid doose koroonavaktsiini, on tänaseks vaid 4,5% ligi 40-miljonilisest elanikkonnast vaktsineeritud.

Mitmed Kanada provintsid on lubanud lähinädalatel alustada üle 80-aastaste vaktsineerimist. Machin, kes oli Ontario elanik, on vaid 54-aastane, mis tähendab, et ta oleks oma esimese vaktsiinidoosi saanud alles suve alguses.

Neljapäeva õhtul kolleegidele saadetud kirjas märkis Machin, et võttis reisi ette mitmel erineval põhjusel, millest nii mõnigi oli „sügavalt isiklik”. Ka väljendas ta pettumust, et tema samm sai niivõrd terava kriitika osaliseks.

Machin töötas enne 2016. aastal Kanada pensionifondi juhtima asumist Goldman Sachsis investeerimsipankurina. Ta on värskeim lisandus nende nimekate tippjuhtide nimekirja Kanadas, kelle käitumine koroonapandeemia ajal on suure kriitika alla sattunud.

Näiteks eelmisel kuul väljendasid kanadalased väga suurt pahameelt ühe ettevõtte tegevjuhi käitumise üle, kes rentis endale ja oma elukaaslasele eralennuki, et saada vaktsiine, mis olid tegelikult mõeldud eakatele indiaani põlisrahva esindajatele riigis.