Maailma Tervishoiuorganisatsioon WHO teatas, et nad ei ole leidnud seost vaktsiini ja vere hüübimise vahel. Seetõttu soovitatakse vaktsineerimist jätkata, kirjutab BusinessInsider.

„Inimesed surevad iga päev," ütles WHO peasekretäri asetäitja Mariangela Simao Washington Postile. „Vaktsineeritud inimesed surevad ka muudel põhjustel."

Simao kommentaar tuli seejärel, kui Taanis suri üks AstraZeneca COVID-19 vaktsineeritud inimene. Austrias suri vaktsiinisüsti saanud inimene raskete hüübimishäirete tagajärjel.

Dr. Catherine Schuster-Bruce teatas, et seni viitavad andmed, et hüübimishäirete risk pole foonist suurem. Ekspertide sõnul kaalub vaktsineerimisest saadav tulu riskid üle.

WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus ütles, et kui uurimisel midagi leitakse, siis avaldatakse kohe uued soovitused.

AstraZeneca teatas käesoleval nädalal, et pole tõendeid nagu nende vaktsiin põhjustaks kõrgendatud vere hüübimise riski, kirjutas CNBC.

Euroopa Meditsiiniagentuur teatas, et ka nemad uurivad vere hüübimise juhtumeid. Kolmapäevase teate kohaselt pole viiteid nagu oleks vaktsiin põhjustanud hüübimist. Organisatsioon teatas, et viies miljonist vaktsineeritust on raporteeritud 30 vere hüübimise juhtumit.

Taani, Norra, island, Bulgaaia, Rumeenia ja Tai peatasid AstraZeneca COVID-19 vaktsiini kasutamise. Itaalia peatas vaktsiinipartii ABV2856 kasutuse, kuna Sitsiilias suri vaktsineerimise järel kaks meest. 43-aastane mereväeohvitser suri päev pärast vaktsineerimist. Kahtlustatakse südameataki esinemist, kirjutas Reuters.

Oxford-AstraZeneca vaktsiini kasutus on praegu lubatud Suurbritannias ja Euroopa Liidus. USAs pole AstraZeneca veel luba taotlenud, kuid seda tehakse tõenäoliselt lähinädalatel.