Kuus kuni kaheksa uut vaktsiinivarianti võivad läbida aasta lõpuks kliinilised testid ja regulaatorid saavad otsustada nende edasise saatuse üle.

Uued vaktsiinid lisanduksid kümnele seni töötavale vaktsiinile. Maailm vajab uusi vaktsiinivariante, sest praegu ei suuda ravimifirmad nõudlust katta ning viirus muteerub. Vaktsineerimisega on seni alustanud vaid 122 riiki.

„Meil on meeletult hea meel nende vaktsiinide üle, mis meil on," ütles WHO tippteadlane Soumya Swaminathan intervjuus Bloombergile. „Samas saame veel edasi areneda. Ma usun, et 2022. aasta sees näeme me edasi arendatud vaktsiinide tulekut."

Edaspidi näeme me suukaudseid vaktsiine, ninasprei kujul olevaid variante ning ka naha kaudu töötavaid vaktsiine, kus inimesele paigaldatakse vaid plaaster. Need peaks paremini sobima ka riskirühmadele nagu lapseootel naised.

Üle maailma uuritakse praegu 80 vaktsiini mõju inimestele, ehkki paljud neist on alles väga algusjärgus. Need firmad, kel juba vaktsiin väljas, on hakanud olemasolevaid täiendama, et need oleks tõhusad ka esile kerkinud mutatsioonide puhul.

Maailma terviseorganisatsiooni strateegiline ekspertide grupp uurib, kas COVID-19 läbi põdenud inimestel on vaja kahte vaktsiinidoosi. Kui peaks selguma, et ühest doosist piisab, siis ei jääb vaktsiini rohkem neile, kes ei ole viirusega kokku puutunud.

Lisaks kaalutakse vaktsiinide testimise muutmist, et testida korraga mitut vaktsiini. Tõenäoliselt luuakse selleks puhuks globaalne platvorm, kus osaleda saaks erinevate riikide, vanusegruppide, rasside ja haigusseisunditega inimesed.