Küsitluses osales 870 inimest, kellest 34% teadsid kõigi viie küsimuse vastuseid. Testi ennast sinagi – kas oskad õigesti vastata neile küberturvalisust puudutavale küsimusele:

Kust on kõige turvalisem nutitelefoni rakendusi alla laadida?

Õige vastus on muidugi usaldusväärsest allikast nagu näiteks Huawei AppGallery. Aga rakendusi pakutakse palju ka e-maili teel, veebireklaamides, sotsiaalmeedia kommentaarides ja foorumites. Kõik kohad ei pruugi olla äppide alla laadimiseks ohutud. Näiteks e-mailitsi saadud linkidesse, milles palutakse midagi alla laadida, tuleb suhtuda väga ettevaatlikult. Samuti ei ole mõistlik vajutada juhuslikele linkidele foorumites ja sotsiaalmeedias. Huawei AppGallery valikusse jõuavad aga ainult need rakendused, mis on läbinud range taustakontrolli, mistõttu võib seal leiduvaid rakendusi usaldada.

Kus on parim koht paroolide hoidmiseks?


Kõiki paroole ei ole võimalik meelde jätta, kuid igas portaalis ja rakenduses sama parooli kasutamine on selge turvarisk. Seega tuleks paroole kusagil hoiustada, aga kus? Kõige kindlam on selleks valida mõni spetsiaalne rakendus, näiteks NordPass, mille leiab ka Huawei AppGallery valikust. NordPass kasutab uusimaid krüpteerimise algorütme ning see on igati turvaline ja usaldusväärne. Selles saad hoiustada kõik vajalikud paroolid nii, et sul on neile ligipääsemiseks vaja vaid üht parooli teada.


23% vastanutest usub, et telefoni märkmete rakenduses paroole hoida on piisavalt turvaline. Nad seavad end ohtu, sest vaid ühel valel lingil klikkimine võib tähendada, et küberkurjategijad pääsevad ligi kõikidele kasutaja paroolidele ja tundlikele andmetele.

Huvitav asjaolu oli seegi, et 9% küsitluses osalejatest pakkus, et kõige parem oleks kõik paroolid pähe õppida – see oleks tõsi, kui me ei elaks nutikate rakenduste ajastul, mil kümnete paroolide pähe õppimise asemel saame usaldada turvalisi äppe.

Millist infot on ohutu paroolis kasutada?


Kas parooliks sobib 123456789, EesnimiPerenimi või sinu sünnikuupäev? Kas parooliks võiks panna oma sünnilinna või lemmiklooma nime? 61% vastanutest teadsid, et kõige õigem on paroolide loomisel kasutada juhuslikke tähti ja sümboleid. Muidugi võid välja mõelda paroole, mida sul on lihtne meelde jätta, aga ole kaval: mõtle välja mõni lause, mille iga sõna esimene täht moodustab parooli, ning asenda mõni tähtedest numbritega. Näiteks: 6nne130nMLS, mis pikalt välja kirjutades oleks: „Õnne 13 on minu lemmik sari“. Nii on sul parooli lihtne meelde jätta, kuid keerukas kombinatsioon teeb need turvaliseks.


Mis on võltsrakendused?

Kas see on ehk rakendus, mille abil oma sõpradele tünga teha? Või lihtsalt rakendus, mis reklaami järgi on asjalikum, aga tegelikkuses üsna kasutu? Võltsrakendus on tegelikult selline „trooja hobuse“ moodi rakendus, mis huvitava või kasuliku funktsiooni varjus püüab tegelikult ligi pääseda sinu andmetele, et edastada need tulu teenimise eesmärgil kolmandatele osapooltele. Mõnikord on selliste rakenduste taga kuritahtlikud häkkerid. Ole alati valvas, kui värskelt alla laetud rakendus küsib ligipääsu sinu kõigile andmetele! Kas pilditöötlusprogramm peab ikka sinu täpset asukohta kogu aeg teadma? Ole tähelepanelik, kui äpp küsib sinu pangakonto andmeid.

Usaldada võid julgelt neid äppe, mis on pärit usaldusväärsetest allikatest, nagu Huawei AppGallery, sest selle ehitamisel on loodud neljatasandiline turvaprotsess. Kõigepealt tuvastatakse ja kontrollitakse arendajate identiteeti, seejärel analüüsitakse, kas rakendused on loodud pahatahtlike toimingute tegemiseks. Siis tehakse privaatsusanalüüs ja kontrollitakse, millistele andmetele rakendused juurdepääsu vajavad, ning lõpuks testivad spetsialistid kõiki poe tooteid käsitsi. Ainuüksi 2019. aastal lükkas AppGallery tagasi umbes 37% rakendustest, kuna need ei vastanud turvanõuetele.

Mis on topelt autentimine (2FA)?

66% vastanutest teadsid, et topelt autentimine on see, kui sisenemiseks tuleb läbida kaks järjestikust autentimise toimingut. Sisselogimisel kasutajanime ja parooli sisestamine on vaid esimene samm, sellele peaks turvalisuse huvides järgnema teine autentimise viis. Võib oletada, et need, kes sellele küsimusele õigesti ei vastanud kasutavad vaid üht autentimise viisi. Oluliste andmete kaitsmiseks ei piisa ainult paroolist, millest häkkeritel võib olla võrdlemisi lihtne läbi murda.

Me veedame telefoni ekraani vaadates üha rohkem aega. Mis oleks, kui kasutaks ühel õhtul niisama sotsiaalmeedias scrollimise asemel aega kasulikumalt ja seadistaks oma küberturvalisuse taset? Salvesta paroolid korrektselt usaldusväärse paroolisalvestuse äpiga. Kustuta paroolid oma märkmetest, e-mailidest ja screenshottidest ning vaata kriitilise pilguga üle oma telefonisse salvestatud äpid – neid, mida tegelikult ei vaja, kustuta ära ning vaata seadetest üle, milliseid õigusi sa rakendustele lubanud oled.

Jaga
Kommentaarid