1) Ära jää ootama, tegutse kohe!

Koondamisteate saamisel ära jää norutama, vaid keskendu kohe uue töö leidmisele. Esmalt uuri, kas sinu tööandjal on pakkuda mõnd teist tööd ning millal ettevõtte personalitöötaja või töötukassa spetsialist teeb täpsema ülevaate koondamisega seonduvast. Ära jää ootama paremaid aegu, pane kohe paika edasine tegevuskava, sest olukord tööturul on kesine.

2) Töötuks olemine pole puhkus
Sageli võetakse töötuks olemist kui ootamatult süllekukkunud puhkust, kuid see ei ole jätkusuutlik lähenemine. Loomulikult tuleks jätta endale pisut hingetõmbeaega, aga igasse päeva ja nädalasse peaks panema ka konkreetse tööplaani. Sellesse võiks kuuluda oskuste ja teadmiste kaardistamine, karjäärinõustajaga suhtlemine, CV uuendamine, töökuulutustega tutvumine ning mõne uue oskuse õppimine. Mida pikemaks ajaks jääb inimene ootele, seda kitsamaks muutuvad tema võimalused head tööd leida.

3) Kaalu karjääripööret
Tavaliselt jätkavad inimesed pärast töökaotust samas või vähemalt sarnases valdkonnas, aga praegune aeg on äraspidine. Mitmed enne pandeemiat õitsenud sektorid ei pruugi samas mahus taastuda või võtab sektori taastumine tööotsija jaoks liiga kaua aega. Kui tuttavas valdkonnas on optimistlikke noote vähe, tuleks mõelda karjääripöördele. Isegi kui see tekitab ebakindlust, võib tegu olla suurepärase otsusega, sest tavaoludes on inimene mugavustsoonis ega kipu mõtlema sellele, mida ta veel teha oskab, milliseid andeid ja eeldusi pole senini piisavalt rakendanud. Esimene samm võikski olla enda tugevuste ja nõrkuste kaardistamine, teine samm karjäärinõustaja poole pöördumine.

4) Pane kokku eristuv CV ja motivatsioonikiri
Koosta atraktiivne CV ja töökuulutusest lähtuv motivatsioonikiri, mida igal kandideerimisel vastavalt ametipositsiooni ootustele täiendad ja toimetad. CV näidiseid leidub internetiavarustes küllaga, aga mõtle eristumisele, sest kandideerijaid võib olla palju ning iga detail on oluline. Mõtle, mida värbaja otsib, too oskused ja tugevused esikohale, märgi soovi korral oma palgaootus. Soovitajate lisamine CV-sse lisab kindlasti usaldusväärsust. CV ei tohi olla liiga lühike, aga ka liiga pikk, lohisev ja igav. Kasuta minimaalselt stampväljendeid, millest tööandjad on väsinud, näiteks „olen tulemusele orienteeritud ja edasipüüdlik". Too hoopis mõni näide või saavutus, mis kinnitab, et sinu puhul on tegu tõsiselt võetava kandidaadiga. Analüüsi, kas sinu motivatsioonikirjast tuleb välja see iva, mis kompenseerib mõne puuduva oskuse või põhjus, miks tahad juhtivalt kohalt spetsialistiks naasta või elus kannapöörde teha.

5) Ära kandideeri igale poole!
Enne CV saatmist mõtle läbi, kas sobid sellele kohale, ehk kas sul on piisavalt eeldusi ning kas tahad seda tööd ka tegelikult teha? Kui vastad ühele neist küsimustest eitavalt või kõhkled, ei maksa enda ja teiste aega kulutada. Näiteks pole mõtet kandideerida, kui mõne võõrkeele oskusele on seatud kõrged nõudmised, aga sina seda keelt ei valda, samuti ei maksa kandideerida öövahetustega tööle, kui tead, et öötöö tegelikult ei sobi.

6) Saada CV unistuste firmasse
Kandideerimiseks ei pea alati ootama ametlikku konkurssi, kus tuleb kümnete või sadade konkurentidega rinda pista. Kui oled unistanud tööst mõnes kindlas organisatsioonis või tahtnud proovida mõnd ametikohta, siis saada oma CV otse sinna ning kirjuta läbimõeldud kaaskiri juurde. Ole valmis äraütlevaks vastuseks, sest unistuste organisatsioonil ei pruugi olla hetkel vabu töökohti, aga kui ei proovi, siis ei saa ka teada.

7) Mine vabatahtlikuks või proovi tööampse
Vabatahtlikke otsitakse erinevates valdkondades võib minna appi häirekeskusesse kõnedele vastama, koolidesse tunde andma, konverentse korraldama või puid istutama. Paljud inimesed ei ole tasustamata tööst huvitatud, aga seda võib võtta kui eluülikooli, kust saab kogemusi ja teadmisi juurde, mida hilisemas töös kasutada. Proovi ka erinevaid tööampse, neid leiab erinevatest internetikeskkondadest. Võib juhtuda, et tööampsu käigus leiad endale sobiva püsiva töö.

8) Õpi iga päev midagi juurde
Täiskohaga töö kõrvalt ei pruugi olla piisavalt aega, et õppida võõrkeeli, lihvida digipädevusi või omandada mõnd päris uut kutset. Kasuta töötuks olemise aega targalt, iga uus oskus võib olla võti, mis viib töö leidmiseni.

9) Tee hobi rahaks
Paljudel inimestel on huvisid, mida nad pole kunagi vaadanud kui võimalikku sissetulekuallikat. Võibolla oled suurepärane fotograaf, oskad õmmelda ja kududa, oled lapsest saati autosid tuuninud või valmistad linna parimaid torte. Hobi hoiab tegevuses, võib-olla aitab teenida tulu ja viia oma ettevõtteni.

10) Ole positiivne!
Kõige hullem, mis juhtuda saab, on negatiivse olekuga kandidaat töövestlusel. Mitte keegi ei taha depressiivse olekuga kolleegi, isegi kui tema CV on suurepärane. Olukord võib olla kehv, aga ära näita seda välja! Püsi tegevuses, ole avatud, rõõmusta asjade üle, mis on hästi. Võta uut olukorda kui võimalust, õpi ja avasta! Positiivne suhtumine ja enesekindlus võivad avada nii mõnegi ukse.