Kuigi kanali mõlemasse kaldasse kinni jäänud laev on Bloombergi teatel nüüdseks osaliselt vabaks saadud, pole veel kindel, kui kiiresti on võimalik Egiptuses asuvas kanalis liiklus normaalseks muuta.

Samuti pole veel teada, kui kaua võtab aega kanalisse ootel laevadest tekkinud ummikute likvideerimine. Bloombergi andmeil on mõlemas suunas edasiliikumist ootamas üle 450 laeva.

Suessi kanali administratsiooni esimees Osama Rabie ütles täna varahommikul, et puksiiride abil saadi 400 meetri pikkuse konteinerlaeva Ever Given vöör kanali idakaldalt lahti.

"See on hea uudis," ütles Rabie ja lisas, et puksiirlaevad jätkavad veel tööd, tagamaks, et laev saab uuesti kanalist üles liikuda. "Me pole veel lõpetanud, kuid see on liikunud," ütles ta.

Wall Street Journali andmeil on võimalik, et jaapanlastele kuuluv, ent Taiwani firmale renditud laev läheb teele juba täna hommikul.

Täiendatud kell 13:10:

Veidi peale pärastlõunat õnnestus laev täielikult kaldast vabastada ning see on nüüd valmis edasi liikuma. Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisi sõnul vabastati laev egiptlaste kätega ning kogu maailm võib nüüd olla kindel, et liiklus kaubaveole üliolulises Suessi kanalis taastub täielikult.

Ühe maailma suurima kaubavedaja Maerski sõnul aga ei tähenda see, et kriis läbi oleks: "Järjekord on nii pikk, et normaalse liikluse taastumiseks kulub veel umbes kuus päeva."

Vaata videoklippe sündmuskohalt:

Täiendatud kell 16:35:

Internetis on liikumas videod, millelt on näha, et konteinerlaev Ever Given on hakanud õnnetuspaigalt minema sõitma. Tõsi, aluse liikumiskiirus on hetkel küll veel võrdlemisi aeglane, kuid võrreldes paari tunni taguse ajaga on selge, et laev on nüüd naasnud õigele kursile:

Hiiglaslik konteinerlaev Ever Given sõitis Suessi kanalis madalikule ja jäi kinni eelmisel teisipäeval, blokeerides 200 meetri laiuse veetee.

160 kilomeetri pikkune Suessi kanal on oluline veeühendus Euroopa ja Aasia vahel, mida läbib üle kümne protsendi maailma kaubaliiklusest. Alternatiivne ühendus viib ümber Aafrika lõunatipu, mis lisab transpordiajale vähemalt nädala.