Kuigi hiljuti USA presidendi kohalt lahkunud Trump ise ennustas, et koroonapandeemia kaob sama maagiliselt nagu ta ilmus, on just pandeemia andnud suure löögi Trumpi vara väärtuse langusele, mõjutades tema ettevõtete tegevust väga tugevalt, kirjutab portaal CelebrityNetWorth.

Oma löögi on tema äridele andnud ka jaanuari alguses aset leidnud Trumpi poolehoidjate mäss Kapitooliumil – kuna arvatakse, et just tema sõnad vallandasid selle sündmuse – ning tema teine tagandamise katse.

6. jaanuari Kapitooliumi mäss on halvendanud tema suhteid nii pankurite kui ka kinnisvaramaakleritega. Samas järgmise nelja aasta jooksul jõuab kätte ligi 600 miljoni dollari ulatuses laenude tagasimaksmise tähtaeg. Üle poolel sellest summast on Trumpi isiklik vara tagatiseks pandud.

Kinnisvara väärtus tohutult langenud

Valdava osa Trumpi äriimpeeriumist moodustab ärikinnisvara, mis annab kolmveerandi tema vara väärtusest. Tema kõige väärtuslikum ettevõte on Vornado Properties, millel on 30%-line osalus kahes kontoriruume pakkuvas pilvelõhkujas, mis asuvad San Franciscos ja New Yorgis. Tema osaluse hinnanguline maksumus on viimase kahe aastaga langenud 80 miljoni võrra, piirdudes nüüd 685 miljoni dollariga.

Trumpile kuulub ka Manhattani alumises osas Wall Streetil asuv hoone, mille väärtus oli veel 2016. aastal 550 miljonit dollarit, tänaseks on see langenud pea poole võrra, piirdudes 277,7 miljoni dollariga. Asja teeb keerukaks ka asjaolu, et seda hoonet haldav ettevõte lõpetas Trumpi ettevõttega lepingu pärast 6. jaanuari Kapitooliumi mässu. Samal ajal on New Yorgi Trump Toweri elanikel keeruline oma kortereid müüa, kuigi nad on juba hindasid oluliselt alandanud.

Trumpile kuulub veel 12 hotelli ja kuurorti, mis asuvad Washingtonist Šotimaani. Ta on isiklikult käendanud 330 miljoni ulatuses nendega seotud laenusid. Pool sellest summast on seotud Washingtoni hotelli ehituseks võetud laenuga. Kolmandik on seotud tema golfikuurortiga Miamis. Ülejäänud summa on seotud tema Chicagos asuva kinnisvaraga.

Pärast Kapitooliumi mässu teatas talle laenu andnud Deutsche Bank, et nad ei soovi temaga enam mingit pistmist teha. Trump pani oma Washingtonis asuva Trump International Hoteli müüki 2019. aastal 500 miljoni dollari eest. Talle pakuti selle eest 350 miljonit, kuid ta keeldus selle hinnaga hotelli müümast. Seda tehingut vahendavad maaklerid panid pärast 6. jaanuarit samuti ameti maha.

Floridas asuva 643-toalise Trump National Doral Miami käive on langenud enam kui 57 miljoni dollari võrra. Samas vähemalt Mar-a-Lago kuurort suutis mullu oma käivet natuke kasvatada. Kui 2015. aastal oli selle käive 22,3 miljonit dollarit, siis mullu küündis see 22,9 miljonini.

Lisaks kuulub Trumpile 19 golfikeskust. See on küll valdkond, mis on koroonapandeemiast võitnud, kuna võimaldab mängida golfi värskes õhus suurt distantsi hoides. Sellele vaatamata on Trumpi kaks Šotimaal asuvat golfikeskust jätkuvalt miinuses. Pärast Kapitooliumi mässu tühistati ka 2022. aasta golfiturniiri pidamine New Jerseys asuvas Trumpile kuuluvas Bedminsteri golfikeskuses.

Lennukite väärtus kukkunud kümnekordselt

Trumpil on ka oma lennukipark, kus on näiteks üks Boeing 757, mis pole alates 2019. aasta suvest lennanud. Veel 2015. aastal oli tema lennukipargi väärtuseks 59 miljonit dollarit. Tänaseks on selle väärtus ligi kümnekordselt kahanenud, piirdudes vaid 6,5 miljoni dollariga. Ka ei too tema raamatud enam talle mitte midagi sisse. Kui veel 2015. aastal teenis ta nende pealt 888 000 eurot autoritasusid, siis 2020. aastal piirdus see summa null dollariga.

Lisaks kõigele eelnimetatule kasvavad järjest Trumpi õiguskulud. Manhattani ringkonnaprokurör süüdistab teda maksu- ja kindlustuspettuses. Ülemkohus andis talle veebruaris õiguse nõuda Trumpilt välja tema viimase kaheksa aasta tuludeklaratsioonid. Ka New Yorgi ringkonnaprokurör uurib väiteid nagu oleks Trump kunstlikult näidanud oma kinnisvara väärtust suuremana, et saada selle pealt maksu- ja kindlustussoodustusi.

Washingtoni ringkonnaprokurör on esitanud kahtlustuse ka Trumpi valimismeeskonna vastu, kes väidetavalt maksis liiga palju Trumpi Washingtoni hotelli kasutamise eest kampaaniaürituste raames. Trump on samuti seotud turundusfirma ACN kohtuasjaga, kus ettevõtet süüdistatakse püramiidiskeemi ehitamises.