Millega igapäevaselt oma töös tegeled? Mis Sind 15 aastat selle valdkonna juures hoidnud on?

Tegelen igapäevaselt võimalikult mugavate ja konstruktiivsete lahenduste leidmisega erinevatele situatsioonidele. Võib öelda ka, et praktiseerin tuleviku ennustamist. Aga kui valdkonnakeeli kõneleda, siis erisuguste projektide haldamise ja teostamisega. Minu jaoks on iga üritus erinev. On olemas vankumatud põhiteesid ja vundament, mille peale uut projekti rajama asuda, aga sisu jaoks ei ole olemas riiulit, kus seisavad isesugused paketid, mida ürituste jaoks vaheldumisi valida. Seesugune rutiini puudumine, mille oma tööpäevadesse luua olen suutnud, ongi see, mis paelub ning on hoidnud värskena läbi nende kahe kümnendi.

Kas 2020. aastal üldse toimus üritusturunduses midagi, mida Kuldmunale esitada? Üks keeld ajas ju teist taga.

Kindlasti toimus ja on, mida esitada! Ühtpidi oli keeldude aasta. Meie valdkonnnas valitses põhimõtteliselt ärikeeld, aga see panigi tublisid ja hakkajaid ürituste produtsente loovaid lahendusi leidma. Teistpidi oli võimaluste aasta. Meie kunagisest tiigrihüppest saigi väetis meie nüüdisajale. Virtuaalsed lahendused ja teenused, mida erinevad loovagentuurid turule tõid, jõudsid ju siitmailt üle ilma teostusteni.

Kui meenutada aastatagust aega, siis oli ju meie Kuldmuna gala veebisaateks kolimine üks esimesi virtuaalseid üritusi üldse. Plaanid tehti ümber üleöö. Positiivne oli see, et eelmise aasta Kuldmunast sai tänu virtuaalsele väele kõigi aegade suurima jälgitavusega Kuldmuna gala. Kindlasti on selliseid edulugusid ette näidata paljudel tegijatel – tulge nendega välja!

Milline on praegu Eesti üritusturunduse tervis ja paranemisprognoos?

Meie tervis on igati hea. Alati võiks loomulikult olla parem, aga ideaal jääbki tihti püüdmatuks. Laenates Tunglalt: “Selg sirgu ja lõbus lahke nägu pähe!” – positiivsus on kindlasti see, mis paranemisele kaasa aitab. Viimase aja üks märksõnu on olnud inimeste vaimne tervis – näen, et üritusturundajad saavad oma tegemistes olla ühed, kes seda probleemi leevendada aitavad.

Kes kuuluvad tänavu Kuldmuna üritusturunduse žüriisse ja miks Sa just nemad sinna valisid?

Žürii sai super! Mul on hea meel, et kõik, keda esmajoones hindajatena nägin, andsid kohe ka positiivse tagasiside žüritöös osalemiseks. Kitsa valdkonna seest sai kokku pandud väga laia spektriga žürii.

Heili Teder, Ekspress Meedia. Tõeline Hunt Kriimsilm. Ise loob kontseptsiooni, leiab partnerid ideede elluviimiseks, reklaamib oma ettevõtmisi, müüb pileteid jne.
Kaili Adamson, Live! Agentuur. Olles projektijuht erinevates üritusturundusagentuurides ning eestvedaja ka Udu jäätisebaari tegemistes, on Kailil kindlasti lai erialane kogemustepagas, et anda objketiivne vaade žüritöösse.
Maarja-Liis Meri, Eesti Energia. Eesti üritusturundusmaastiku raudne leedi. Eesti Energia bränd on sära saanud paljuski tänu Maarja-Liisi tegemistele.
Maris Altsoo, Milestone Events. Tõeline taibu, kellesarnaseid nagu väga ei olegi. Loovjuht ja produtsent – tavaliselt need ametid kokku ei käi, aga Maris tõestab vastupidist.
Priit Mikk, Amazing Productions / SA Tartu 2024. “Mikk” on Eesti üritusturundusmaastiku kõige tugevam bränd ja Priit kindlasti üks võimekamaid produtsente, keda tean.
Pärtel Soosalu, Tallinn Music Week. On vedanud varajasemalt Event Mastersit, nüüd TMW juht. Pärtlil on väga lai silmaring ja kogemustepagas, millega hindamistöösse sukelduda.
Tõnn Kuuli, Telia Eesti. Produtsent, kelle käe läbi näeb ilmavalgust Inspira omatoodang ja kelle virtuaalse maailma kogemus on žüriiliimetest kindlasti kõige pikaaegsem.

Kuidas olla Kuldmuna üritusturunduse kategoorias edukas?

Ära mõtle ega müü oma case study’t üle. Kui saad idee edasiandmiseks jätta lauses kasutamata väljendit “Eestis esmakordselt”, siis tee seda. Julgustan kindlasti esitama ka väiksemaid ja personaalsemaid ning seeläbi originaalseid lahendusi. Leia oma tööle õige kategooria ning pea seda silmas ka töö vormistamisel.

Mida jälgib Sinu žürii hindamisel? Mida žüriile enne hindama asumist südamele paned?

Läheneme kindlasti hindamisele puhtalt lehelt, jätame kõrvale emotsioonid. Kindlasti ei pea me mingit jooksvat medalitabelit, mis mõjutaks munade väljajagamist. Usun, et hindamisel saab olema kõvasti omavahelist argumenteerimist, kuna žürii koosseis on eriilmeline – aga see on ju ainult pluss!

Millised on Sinu ootused konkursile?

Olles igapäevaselt üritusturundusvaldkonnas, peaksid olema justkui kursis kõigega. Sellised konkursid nagu Kuldmuna tõestavad aga vastupidist – on nii mõndagi avastada. Satori* kogemus – seda ootangi!

Intervjueeris: Silja Oja, TULI

*Satori (jaapani keeles 悟り, tuletatud verbist satoru, „mõistma“, „aru saama“) on kesksemaid zen’i mõisteid, mis tähistab mõistmise, teadvuse avanemise, virgumise kogemust. Sellele lähedane mõiste on kenshō, mis võib tähendada vaid lühiajalist selguse kogemust. – Vikipeedia.


Kes on Taavi Esperk?

Taavi on olnud erinevate loovlahenduste teostamisega ametis juba viimased 15 aastat. Tallinna Ülikooli vilistlane, hobusevaras. Enne agentuuri poolele asumist vedas Taavi üritusturundust BIGBANK-is. Aastatel 2008–2014 viis ta projektijuhi ja partnerina ideid ellu agentuuris Broadline, kusjuures nende seitsme aasta jooksul noppis Broadline neljal korral Kuldmunal aasta üritusturundusagentuuri tiitli. Rohkemaks ei ole selles vallas siiani olnud suuteline ükski teine agentuur!

Enne kui Taavi liitus Elamusstuudioga, sai tal aastal 2015 koostöös Priit Miku ja Karel Kulbiniga viidud ellu EAS-i EpicEstonia kampaania produktsioonipool. Selle teostuse eest pälvis tiim Aasta Turundustegu 2015 Grand Prix. Teine Grand Prix ootas Vool Events kampa ees aastal 2019, mil Kuldmuna peaauhind teeniti koos Orangetime’iga sepitsetud Coca-Cola All-Hands Meeting teostuse eest.

Kuldmuna Gala projektijuht on Taavi olnud aastatel 2010, 2012 ja 2018–2020. Aastast 2003 on ta Spordiürituste Korraldamise Klubi ürituste korraldustiimi liige (Tallinna Maraton, Maijooks, Narva Energiajooks, BIGBANK Kuldliiga, ERGO Maailmamängud). Käesoleval 2021. aastal on ta Eesti Kergejõustikuliidu poolt veetava U20 Euroopa Meistrivõistlused kergejõustikus projektijuht.

Praegu on Taavi üritusturundusagentuuride Elamusstuudio ja Vool Events projektijuht ning partner.