Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu sõnul on kosmosesüsteemidel ning kosmosetehnoloogiate maapealsetel rakendustel on meie igapäevaelus oluline roll.

„Tähtsamate kosmosega seotud rakenduste hulka kuuluvad satelliitside, maa kaugseire, satelliittelevisioon, ilmaennustus, isegi targad turva- ja transpordisüsteemid ning asukohapõhised teenused. Neid kasutavad nii riigiasutused, kohalikud omavalitsused, ettevõtted kui ka üha rohkem tavalisi inimesi oma igapäevaelus," ütles Riisalu. „Kui Eesti sai 2015. aastal Euroopa Kosmoseagentuuri täisliikmeks, tekkis sellega Eesti tehnoloogia ettevõtetele hulk uusi ärivõimalusi. Seda omakorda toetas 2017. aastal Euroopa Kosmoseagentuuri äriinkubaatori rajamine, mis Tallinnas tegutseb Tehnopoli juures."

Kokku on projekti eesmärk on järgmise nelja aasta jooksul võtta vastu ESA Eesti äriinkubaatorisse Tallinnas kaheksa kosmosetehnoloogiate või kosmoseandmetega tegelevat iduettevõtet. Lisaks Tallinna linnale ja Tehnopolile kuuluvad projekti konsortsiumisse veel Tallinna Tehnikaülikool, Tartu linn, Tartu Teaduspark, Tartu Ülikool, Tartu Observatoorium ja stardilaenu pakkujana KredEx.

Kolme tegutsemisaasta jooksul on ESA Eesti äriinkubaator Tallinnas loonud juba 43 töökohta ning tasunud tööjõumaksudena riigile üle 494 000 euro. Täiendava rahastusena on Tallinna äriinkubaatori iduettevõtted kaasanud 3,1 miljonit eurot investeeringuid ning nende kumulatiivne müügikäive ületas eelmise aasta lõpus 2 miljonit eurot. Programmiga on liitunud Tallinnas kümme ja Tartus üheksa kosmosetehnoloogia iduettevõtet.

Tallinna äriinkubaatorist on tuule tiibadesse saanud mitu ettevõtet:

  • Satelliitide, droonide, helikopterite ja suurandmete analüüsi abil elektriliinide seiret automatiseeriv Hepta Airborne OÜ kaasas tänavu veebruaris täiendavad 2 miljonit eurot välisturgudele laienemiseks. Ettevõte tegutseb praegu Eestis, Saksamaal, Portugalis, Soomes ja Ukrainas.
  • Golbriak Space OÜ arendatud optilise satelliitside telekommunikatsiooni tehnoloogia jõudis kosmosesse septembris 2020 Prantsuse Guajaanast startinud raketi Vega pardal.
  • Zubax Robotics OÜ on välja töötanud elektrimootori kontrollerid, mis võimaldavad oluliselt tõsta kosmosetööstuse energiatõhusust ja juulis 2018 võitis ettevõte Kesk- ja Ida-Euroopa PowerUp! võistlusel.