B-kategooria sõidueksamite järjekorrad on pikad. Narvas on esimene vaba sõidueksami aeg 16. augustil, Raplas 10.augustil, Tallinnas ja Tartus saab eksami sooritada juulikuus. Esimesel korral põrudes saab uue eksami aja alles mitme kuu pärast.

Kuid positiivselt sooritatud teooriaeksam kehtib ainult 12 kuud. See tähendab, et kui teooriaeksam sai tehtud pikalt enne praktilist osa, saab teooriaeksami kehtivus enne läbi, kui uut sõidueksami aega on oodata. Samas, kui juhilubade taotleja näeb, et uue sõidueksami ajaks on juba teooriaeksami kehtivus lõppenud, ei saa ta ka koheselt uut teooriaeksamit sooritada, sest ootama peab sertifikaadi kehtivuse lõppu. Nii on jäänud mitmed juhilubade taotlejad tupikseisu.

Millest tuleneb suur ootamisaeg?

Transpordiameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa sõnul on oluline meelde tuletada, et eelmisel aastal oli eriolukord ja amet ei võtnud ligi kaks kuud sõidueksameid vastu.

“Lisaks seoses haigestumiste ohuga hoiab eksamikeskus väikest eksamiaegade reservi, et eksamineerija haigestumise korral ei peaks aegu tühistama ja saab eksamineerija koheselt asendada,” lisas ta. Kui eksamineerijad on terved ning reserviks hoitud ajad saabuvad, saavad juhikandidaadid neile registreeruda.

Seoses märtsis suurenenud nakatumise arvuga piiras ka transpordiamet mõningal määral B-kategooria eksamitele e-teeninduses registreerimist, sest mitmed eksamineerijad olid haiged või lähikontaktsed. Vanamõisa sõnul on hetkel kõik eksamineerijad tööl.

Pea pooled eksamitest on korduseksamid

Eksamikeskus võtab aastas vastu keskmiselt 36 500 sõidueksamit aastas. “Küll aga ei ole see piisav, et teenindada nii suurt hulka korduseksameid, mis eeltoodud arvust moodustavad ligi poole ehk ca 18 000 eksamit. Lisaks sellele ei ilmunud eelmine aasta sõidueksamile üle 700 isiku ja sellel aastal juba üle 200 isiku, mis tähendab, et need ajad lähevad raisku,” tõi Vanamõisa erinevaid murekohti välja.

Tarmo Vanamõisa rõhutab ka sellele, et eksamijärjekordade lühendamiseks tuleb teha koostööd autokoolidega, et eksam läbitaks esimesel korral ning väheneks korduseksamite maht.

Vabade sõidueksamite info


Allikas: transpordiamet