Kõik Kanadasse reisijad peavad 72 tunni jooksul enne riiki saabumist andma negatiivse koroonatesti ning lisaks ka piiril uue proovi andma ja 14 päeva eneseisolatsioonis viibima, vahendab AlJazeera.

Küll aga kehtivad lennureisijatele veelgi karmimad reeglid: Nemad peavad kolm esimest päeva viibima riiklikus karantiinihotellis, mis maksab ligi 800 eurot. "Taksoreis üle USA-Kanada piiri maksab aga vaid 165-205 eurot," ütleb Kanada reisikindlustusmaakler Martin Firestone. Seetõttu ongi põhjaosariikide taksofirmad sattunud piiri ületada soovivate kanadalaste turmtule alla.

"Nad helistavad kella kuuest hommikul kuni keskööni välja," lausub Buffalos limusiinide rendifirmat pidav John Arnet. "Meile on tulnud nii palju piiriületamise soove, et oleme pidanud osa neist ära ütlema."

Mitme teise takso- ja limusiini rendifirma sõnul on kanadalaste suur soov piiri ületada lubanud neil tööle tagasi võtta pandeemia käigus koondatud autojuhid. "Ühelt Floridast saabunud lennult soovis Kanadasse sõita koguni üheksa erinevat reisijat," väidab üks teine Buffalos limusiinide rendifirmat pidav mees.

Taoline trend on pannud mitme Kanada provintsi kubernerid paluma koroonapiirangute karmistamist - taolise palvega on peaminister Justin Trudeau poole pöördunud nii Ontario kui Québeci juhid. "Me ei soovi, et esmatarbekaupade piiriülene liikumine saaks koroonapiirangute tõttu kannatada, kuid mittevajalikku reisimist peaks piirama. Karmimad piirangud maismaapiiril aitaksid seda eesmärki saavutada," kirjutasid nad enda pöördumises.

Kanadas on koroonaviiruse tõttu surnud enam kui 23 900 inimest. Kokku on nakatunud aga enam kui 1,18 miljonit.