„CityBee kaubikute kasutamine eraisikute poolt on viimastel kuudel tõusnud. Kuna eraisikud kasutavad kaubikuid peamiselt kodu ehitus- või remonttööde jaoks vajalike materjalide transpordiks ning kolimiseks, siis võib kasutatavuse statistikast järeldada, et kolimisaktiivsus on tõusnud,“ sõnas CityBee Eesti turundusjuht Egert Kivisaar.

Pakendikeskus AS-i turundusjuht Ketlyn Toomsalu lisas, et ka pakendite osas on näha trendi, kus üha enam tellitakse e-poest kolimiskaste ja muud pakkimiseks vajalikku. „Kindlasti on kevaditi kolimisaktiivsus suurem, kuna kolitakse hooajaliselt nii maale-suvilasse kui ka vahetatakse kodusid,“ sõnas Toomsalu.

Sorteeri asju varakult

Aastate jooksul koguneb meile kõigile kappidesse asju, mida me igapäevaselt ei kasuta ning tegelikkuses ei vaja. „Asjade sorteerimisega soovitame alustada varakult, et rahulikult läbi mõelda, mida alles jätta ja mida mitte. Samuti aitab see säästa närvikulu, kuna viimasel minutil pakkima hakates võib tunduda, et kolimine käib üle jõu. Samuti aitab sorteerimine hoida kokku ka raha, kuna kolimiseks läheb tarvis vähem kaste,“ selgitas Toomsalu.

Asjade sorteerimisel tasub teha nii-öelda kolm kuhilat. Esimesse tasub panna kõik asjad, mida on soov kindlasti alles hoida. Teise kuhilasse need asjad, mida viia taaskasutusse või jäätmejaama. Ja kolmandasse asjad, mille puhul pole veel kindel, kas jätta alles või ära anda, ehk vaja veidi mõtlemisaega.

„Niiviisi sorteerides võid leida ka asju, mida järelturul maha müüa. Järelturud on just sotsiaalmeedias muutunud väga aktiivseks, kus on lihtne müüa nii riideid, tehnikat kui ka mööblit. Kuigi kõlab klišeelikult, siis ühe vana võib olla teise uus,“ kirjeldas Kivisaar.

Rendi kolimiskastid

Kuigi pappkastid on kolimisel kõige populaarsemad, kasutatakse neid tihti vaid ühekordselt, tekitades liigset prügi. „Ühe kahetoalise korteri kolimiseks kulub keskmiselt 40 pappkasti, mis enamasti jäävad kas kuskile keldrinurka seisma või visatakse prügikasti. See aga koormab asjatult keskkonda,“ sõnas Pakendikeskuse turundusjuht.

Pappkastide ja prügikottide asemel soovitab Toomsalu kasutada hoopis WOX kolimiskastide renditeenust. „Möödunud aastal tehti Maa-ameti statistika järgi pea 22 000 korteriomandi ostu-müügitehingut. Oletame, et kõik tehingud lõppesid kolimisega. Kui vaid 5% neist oleks kasutanud pappkastide asemel kolimiskastide renditeenust, jäänuks kasutamata ligi 58 000 lainepappkasti,“ kirjeldas Pakendikeskuse turundusjuht.

Tema sõnul soovitakse kolimiskastidega teha kolimismaailmas revolutsiooni ning edendada seeläbi rohemajandust. „Kõik WOX kastid on valmistatud taaskasutatud plastikust ja on hiljem 100% ümbertöödeldavad,“ lisas Toomsalu.

Kasuta suuremat sõidukit

Kolimise üks keerulisemaid osi on transport – enda sõidukiga ei saa suuri asju kolida, samas kolimisfirma kasutamine maksab sadu eurosid. „Alternatiiviks on kutsuda kokku sõbrad ning kasutada rendikaubikuid, mille juhtimiseks sobib B-kategooria juhiluba. Suurema sõidukiga tuleb kolimiseks teha vaid paar sõitu, mis hoiab kokku nii aja- kui rahakulu,“ ütles CityBee Eesti turundusjuht.

Ta rõhutas, et CityBee renditeenuse eest tasutakse minutipõhiselt ehk sõidukit ei pea rentima terveks päevaks. „Ekslikult arvatakse endiselt, et renditeenus tähendab mitmeks päevaks sõiduki rentimist, sellega kaasnevat paberimajandust ja lisatasusid. Vajamineva kaubiku rentimine aga ei pea üldse nii keeruline olema,“ sõnas Kivisaar.