Üle tuhande tankla USA lõuna- ja idarannikul on teatanud kütuse lõppemisest. Analüütikute sõnul on põhjus peamiselt kütuse paaniline kokkuostmine autojuhtide poolt, vahendab Guardian.

Granholm ja USA sisejulgeolekuminister Alejandro Mayorkas rääkisid Coloniali torujuhtme vastase küberrünnaku tagajärgedest Valge Maja pressikonverentsil.

„Paljuski samamoodi, nagu ei olnud põhjust, ütleme, tualettpaberi kokkuostmiseks pandeemia alguses, ei peaks olema põhjust bensiini kokku osta,” ütles Granholm.

Energiaminister rõhutas, et ei peaks olema tõsist põhjust kütusepuuduse pärast muretsemiseks, eriti võttes arvesse, et torujuhe peaks hakkama nädala lõpuks jälle tööle.

Granholmi sõnul olid pikad järjekorrad tarnehäire, mitte puuduse tagajärg. See häire peaks kõige otsesemalt mõjutama Põhja- ja Lõuna-Carolinat, Tennesseed, Georgiat ning Virginia lõunaosa.

Coloniali torujuhe, mis on USA suurim kütuse torujuhe, transpordib kohale 45% idarannikul tarbitavast kütusest. Seda tabas reedel küberrünnak häkkerite poolt, kes lukustavad arvutisüsteeme ja nõuavad avamise eest lunaraha. Rünnak osutas taas kriitilise infrastruktuuri haavatavusele.

Valitsusametnikud reageerisid kiiresti, katkestades ajutiselt ohutus- ja keskkonnanõuete kehtivuse, et kiirendada kütusega varustamist veokite, laevade või raudtee abil. Rahvast püüti rahustada, et ärevuseks pole mingit põhjust.

S&P naftahinna infoteenistus nimetas puuduse käes kannatavate tanklate arvuks üle tuhande.

„Palju sellest toimub seetõttu, et nad müüvad 3-4 korda rohkem bensiini, kui nad tavaliselt antud päeval müüvad, sest inimesed on paanikas,” ütles S&P analüütik Tom Kloza. „See muutub isetäituvaks ennustuseks.”

Torujuhe kulgeb Mehhiko lahe rannikult Texases New Yorgi linnastuni. Kõige rohkem sõltuvad sellest Alabama, Georgia, Tennessee ning Põhja- ja Lõuna-Carolina, märkis Kloza.

Virginias teatas 7,7% osariigi ligi 3900 tanklast eile kütuse lõppemisest. Põhja-Carolinas 8,5% osariigi 5400 tanklast.

Oli teateid ka kõrgematest bensiinihindadest, aga hinnad tõusid juba enne küberrünnakut.

Energiaminister Granholm hoiatas aga tanklaomanikke, et hindade tõstmist ei tolereerita.

Coloniali torujuhet mööda liigub ka lennukikütus. American Airlines suunas võimaliku kütusepuuduse tõttu kaks pikka lendu Põhja-Carolinast Charlotte’ist ümber. Honolulusse reisijad peavad vahetama lennukit Dallases ja Londonisse reisijad peavad peatuma tankimiseks Bostonis.

Southwesti ja Unitedi lennukitel oli Nashville’i, Baltimore’i ja mujale lennates pardal lisakütus.

USA-s on levinud spekulatsioonid, et küberrünnaku on vähemalt vaikivalt heaks kiitnud, kui mitte korraldanud Venemaa.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) tegi esmaspäeval kahelauselise avalduse, milles kinnitas, et rünnaku taga on rühmitus nimega Darkside, mis arvatakse baseeruvat Ida-Euroopas. FBI uurib endiselt rünnaku päritolu ja mõju.

USA president Joe Biden ütles, et esmaspäevase seisuga ei ole tõendeid, et tegemist oleks riiklikult toetatud rünnakuga või et Venemaa oleks sellega seotud, aga lisas: „On tõendeid, et tegijad, lunavara, on Venemaal.”

Eile eitas Venemaa seotust Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

„Venemaal ei ole nende häkkerite rünnakutega mingit seost ega olnud mingit seost varasemate häkkerite rünnakutega,” ütles Peskov. „Me peame igasuguseid meievastaseid süüdistusi kategooriliselt vastuvõetamatuks.”