„On tõesti väljumisi, kus autokohti ei pruugi olla,” ütleb transpordiameti ühistranspordiosakonna juhataja Kirke Williamson, ent lisab, et valdavalt jaanipäevanädalal midagi ikka leiab.

1x
00:00

Viimased kaks aastat on Williamsoni sõnul olnud päris erilised: inimesed reisivadki Eestis rohkem ning jaanipäevaks just saartele. Sestap soovitab Williamson: „Tasuks jätta auto mandrile ja minna jalutades või rattaga.” Võib minna ka bussiga, näiteks suursaartega on ühistranspordiühendused Williamsoni sõnul head head või kutsuda praamile keegi autoga endale vastu. „Miks mitte, et sõber ootab sadamas ja tervitab sildi ja roosidega,” lausub Williamson.

Lisapraam on planeeritud Saaremaale. Nagu ka eelmistel aastatel, aitab jaanipäeva eel Suurt väina ületada Regula. Teistele saartele lisaalust planeeritud ei ole. Williamson selgitab, et see poleks majanduslikult lihtsalt mõistlik - prahtida kuskilt mõneks kriitilisemaks hetkeks praam ning ülejäänud aasta lasta sel seista jõude.

Samas on transpordiamet tellimas uuringut, et kas riigi praamiteenus on väikesaartele piisav. „Eks sealt joonistub välja, kas me peame midagi teisiti tegema,” ütleb Williamson. Ühtlast reisijatevoogu nagu bussiliikluses ju ei ole. Mõnikord on reisijaid vähem, mõnikord jälle rohkem.

Kui aga näiteks mõni Vormsi või Hiiumaa elanik peaks soovima jaanipäeva eel kodusaarele mandrilt minna, võibki ta sadamasse passima jääda. Williamsoni sõnul kellelegi erandit ei tehta, loeb pilet. „Kõik inimesed Eestis on võrdsed. Kihnlased sama head kui vormsilased ja Tartu inimene täpselt sama hea kui ruhnlane,” lausub ta.

Üks erand siiski on. Kihnlastele on varuks jäetud piletid, et nad siiski praamiga koju saaksid. Näiteks on praamil kahekümnele autole mõeldud kohast saarerahvale eraldatud neli.

Samas pole surve jaanipäeva eel liikluses mitte ainult praamidele. Nii on Williamsoni hinnangul 22. juunil oodata ka maanteedel palju sõidukeid ning maalesõiduks võib kuluda kaua aega. Sama seis võib autoteedel olla ka pärast pühi. Tõenäoliselt jäädakse 25. juunil, reedesel päeval, veel maale ning linna poole sõidab rohkem autosid tagasi pühapäeval.

Jaanipühade paiku tuleks ka liikluses arvestada, et teetöid on rohkem ja sõidukikolonnid on pikad ja liiguvad lubatud kiirusest aeglasemalt. „Kolonnis tuleb võtta asja rahulikult ja loobuda möödasõitudest, siis jäävad ära ka õnnetused,” kommenteerib Williamson.