Toitlustusteenuse pakkuja SIA Baltic Restaurants Latvia juhatuse liikme Guntis Bredovskise sõnul on ettevõte saanud Läti majandusministeeriumilt teavet selle kohta, et toitu võib siseruumides pakkuda.

“Õigustatud ei ole reeglid, mille kohaselt on sissepääsu juures vaja kontrollida, kas külastajatel on kehtiv Covid-19 vaktsiini tõendav sertifikaat, sest kõik võivad ruumidesse siseneda ning seega peaks kontroll toimuma söögisaalis,” rääkis Bredovskis, kes lisas, et tuleb selgitada, kas sertifikaatide kontrollimine söögisaalis ilma, et neid kontrollitakse juba sissepääsu juures, kvalifitseerub rikkumiseks.

Restorani More Suns kaasomanik Andijs Bērziņš ei eitanud, et ettevõttel on endiselt palju ebakindlust, kuidas rakendada ministrite määrustes sätestatud nõudeid. “Erinevaid reegleid tundub olevat lihtsalt natuke liiga palju,” ütles Bērziņš.

Näitena tõi ta sätte, mis lubab sertifikaati omavatel isikutel viibida siseruumides ilma maskita, hoides kahe meetrist vahet, samas, kui siseruumides einestab inimene, kes pole vaktsineeritud, kuid kellel on kehtiv tõend, mis tõendab analüüside negatiivset tulemust, peavad vahet hoidma ja maski kandma ka kõik teised ruumis viibivad isikud. “Ja mida siis teha? Öelda, et nüüd me kõik liigume ja hõreneme, sest üks on tulnud negatiivse prooviga. Puht tehniliselt oleks see võinud olla veidi vähem keeruline," ütles Bērziņš.

Ta märkis, et vaktsineeritud ja kehtiva Covid-19 analüüsisertifikaadiga isikute alasid ei ole võimalik kõigis restoranides eraldada, pealegi pole kusagil selgelt määratletud, mida selline eraldamine tähendab, mis võib Bērziņši arvates olla mitmeti tõlgendatav küsimus. Arusaamatuste vältimiseks paigutatakse kõik restorani lauad ettenähtud vahet silmas pidades.

Bērziņš tunnistas ka, et näiteks pole selge, kuidas kontrollida alla 12-aastaste laste tegelikku vanust, kellel on lubatud toitlustusasutusi külastada ilma Covid-19 sertifikaadita. “Tuleb vaktsineeritud pere, kellel on 13-14 aasta vanune laps, kuid vanemad ütlevad, et laps on 11. Kuidas me reageerime? Küsime passi? Usume vanemaid? Vaktsineerimispass pole selles vanuses kohustuslik,” rõhutas Bērziņš.

Ta loodab, et kontrollivad asutused ei karista toitlustusettevõtteid koheselt selliste rikkumiste eest. Hiljem lisas ta, et restoran ei alusta siiski oma restoranides siseruumides klientide teenidamist. Selle põhjuseks on nõue, et kliente saavad teenindada ainult Covid-19 sertifikaati omavad töötajad.

AS-i Lido juhatuse esimees Rita Auziņa kommenteeris, et Lido on hoolikalt järginud kõiki valitsuse otsuseid, reageerinud neile dünaamiliselt ja täitnud kõik vajalikud tingimused. "Kuidas see tegelikkuses töötab, näeme teisipäeval, kuid oleme valmis kohanema ja kiiresti reageerima ning tegema vajalikud muudatused, et kõik tunneksid end mugavalt ja hästi ning mis kõige tähtsam – turvaliselt," ütles Auziņa. Samas ei eitanud ta, et on nüansse, mis tunduvad mitmeti tõlgendatavad ja ebaselged, kuid ettevõte teeb kõik võimaliku, et tingimused oleksid täidetud.

Hesburgeri arendusdirektori Ieva Salmela sõnul olid valitsuse esialgsed otsused paljutõotavad, kuid uus korraldus ja vaktsineerimisnõuded, mis laienevad mitte ainult külastajatele, vaid ka töötajatele, ei aita tema äri üldse. “Oleme otsustanud mitte muuta viisi, kuidas praegu oma kliente teenindame ega kavatse siseruumides einestamist pakkuda. Kaugemale vaadates võiksime avada mõned restoranid, ehkki lähitulevikus me sellist võimalust ei näe. Senised tellimisvõimalused, mis restoranides, kassades või mobiilirakenduses eksisteerivad, jäävad jõusse ning restoranides on tagatud kõik seni kasutusele võetud turvameetmed,” lisas Salmela.

Alates teisipäevast, 15. juunist, lubatakse Lätis siseruumides osutada toitlustusteenuseid isikutele, kes esitavad kehtiva digitaalse Covid-19 sertifikaadi. Lisaks on siseruumides pakutavad toitlustusteenused kättesaadavad isikutele, kes on vaktsineeritud Covid-19 vastu või isikud, kellel on olemas kehtiv sertifikaat, mis tõendab, et isik on viimase 48-tunni jooksul teinud Covid-19 testi ning on negatiivne. Samuti võivad toitlustusasutusi külastada ilma sertifikaadita alla 11-aastased lapsed.