Eile Manhattani ringkonnaprokuratuuri avaldatud süüdistuses on Trump Organizationi ja üksuse nimega Trump Payroll Corporation vastu kümme ja Weisselbergi vastu 15 süüdistuspunkti seoses väidetavalt 2005. aastal alguse saanud skeemiga Weisselbergi ja teiste Trump Organizationi juhtivtöötajate tasustamiseks viisil, mis jäeti „kirja panemata”, vahendab CNN.

Trump Organizationit ja Weisselbergi süüdistatakse väljapetmises, vandenõus, kriminaalses maksupettuses ja raamatupidamise võltsimises. Weisselbergi süüdistatakse lisaks kelmuses ja valeandmete esitamises.

Prokuratuuri sõnul juurdlus jätkub. Uuritakse seda, kas Trump Organization on viinud laenuandjaid, kindlustajaid ja maksuametit eksiteele teatud kinnisvara väärtuse suhtes, maksude kahandamise käsitlemist ja vaikimisraha maksmist naistele, kellega Trump suhtles.

Süüdistuses kirjeldatakse luksuslikke hüvesid, mida Weisselberg ettevõttelt sai, mille hulgas olid korter Manhattani Upper West Side’is, Mercedesed talle ja tema naisele ja kahe pereliikme erakooli õppemaksu tasumine. CNN-i andmetel on need pereliikmed Weisselbergi lapselapsed.

Süüdistuse andmetel jättis Weisselberg alates 2005. aastast maksmata tulumaksu 1,76 miljoni dollari suuruste sissetulekute pealt ja varjas aastaid, et on New Yorgi linna elanik, hoides sellega kõrvale linna tulumaksu maksmisest. Prokuratuuri väitel jättis Weisselberg sel perioonid maksmata üle 900 000 dollari föderaalseid, osariigi ja linna makse ning sai kokku 133 124 dollarit maksutagastust, milleks tal ei olnud õigust.

„See skeem oli mõeldud selleks, et võimaldada teatud töötajatel näidata märkimisväärselt väiksemana oma töötasu Trump Organizationis, nii et nad saaksid maksta ja maksidki föderaalseid, osariigi ja kohalikke makse summades, mis olid märkimisväärselt väiksemad kui summad, mida oleks pidanud maksma,” öeldakse süüdistuses.

Weisselberg toodi kohaliku aja järgi eile pärastlõunal käed raudus New Yorgi ülemkohtusse, kus ta end süüdi ei tunnistanud. Kohtunik Juan Merchan lasi Weisselbergi vabadusse, aga võttis hoiule tema passi.

Trumpile endale mingeid süüdistusi ei esitatud. Trump tegi aga pärast süüdistuste avaldamist vihase avalduse juurdluse kohta, mida juhivad kaks demokraati: Manhattani ringkonnaprokurör Cyrus Vance Jr ja New Yorgi osariigi peaprokurör Letitia James.

„Radikaalsete vasakpoolsete poliitiline nõiajaht, milles on ülesanded nüüd üle võtnud New York, jätkub. See lõhestab meie riiki nagu ei kunagi varem!” teatas Trump.

Ka Trump Organization nimetas süüdistust oma avalduses poliitiliseks aktiks.

Süüdistus on Vance’i enam kui kaks aastat kestnud juurdluse tulemus.