Olerexi tegevjuhi Piret Milleri sõnul on tänane olukord üleilmsel naftaturul selline, kus naftariikidel puudub isegi kokkulepe uue kokkuleppe arutamiseks.

See tähendab, et segadust on palju. “Turg on suures segaduses ega mõista toimuvat, seetõttu käivad hinnad ka kord üles ja siis alla,” kirjeldas Miller. Tema sõnul on pikemas ehk aastases lõikes siiski maailmaturu hind liikunud mitmekordselt üles.

Eesti kütusehinnad käivad aga käsikäes maailmaturu nafta hinnaga. Kui nafta hinnad langevad, hakkavad nad aegamööda alla tulema ka Eestis ning kui hinnad ülesse lähevad, tunneb seda ka kohalik tarbija.

“Eesti jaeturg sõltub rafineerimistehaste toodangu, kohaliku aktsiisimäära ja konkurentsiolukorra kõrval mõistagi maailmaturuhinnast, kuid selle hinnakõikumised jõuavad Eesti tanklasse sõltuvalt sellest kui suured on jaemüüjate siinsed kütusevarud,” möönas Miller. Naise sõnul on Olerexil kohalikest kütusemüüjatest ühe vähesena oma suur kütuseterminal Muugal, mis annab neile ja nende klientide jaoks täiendavaid võimalusi ja eeliseid.

“Igal juhul jälgib Olerex praegu väga tähelepanelikult maailmaturul toimuvat - on puhkuste aeg ja inimesed tahavad Eestis ja lähiriikides autoga ringi sõita, katsume nafta maailmahindade tõusu puhul tanklates hinda hoida nii kaua kui vähegi võimalik ning languse puhul sellele kiiresti reageerida,” kirjeldas Miller.

Olerexi tegevjuht lisas, et kui lähtuda laiemalt riikide majanduste taastumisest ja sellest tulenevast nõudluse jätkuvast kasvust ning Eesti puhul täiendavalt veel eelseisvast aktsiiside olulisest tõusust, peavad tarbijad end pikemas vaates valmis panema kütuste hinnarekorditeks.