"Väidetav pangatöötaja helistab telefonile või kasutab suhtlusrakendusi, et kanda inimesele ette legend sellest, kuidas kellegi kuri käsi vaese ohvri pangakontol toimetab. Inimesel palutakse anda oma pangaandmed või sisestada ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-ID PIN-koodid, et oma kontot kaitsta. Tegelikult toimetab pangakontol ainult pangatöötajana esinenud kelmi kuri käsi, kes saab tänu edastatud andmetele raha hõlpsasti edasi kanda," kirjeldab Põhja prefektuur oma Facebooki lehel levinud skeemi.

Inimestele on saadetud ka sõnumeid, nagu võib näha juuresolevalt pildilt.

"Pane tähele sõnumi saatja kirjapilti ja linki, mis ei vii kindlasti panga ametlikule kodulehele, vaid tegemist on kelmide loodud õngitsuslehega," manitsevad korravalvurid. "Lahendus ohvriks langemist hoidumiseks on lihtne - jätkuvalt kaitseb kelmide eest kõige paremini kahtlase telefonikõne katkestamine."

Oma vara kaitsmiseks annab politsei ka järgnevad soovitused:

* Suhtu ettevaatlikult pakkumisse, mis lubab kiiresti suurt tulu või kui pakutakse müügiks toodet, mis on raskesti kättesaadav.
* Ära edasta võõrastele andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, infot muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.
* Ära tee ülekannet enne, kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.
* Ära lae tundmatu inimese palvel oma arvutisse või nutiseadmesse programme, mis lubavad tal võtta üle pilti sinu arvutist – TeamViewer või AnyDesk.
* Kui saad kahtlase kõne, lõpeta kõne kohe ja anna sellisest kõnest teada läbi kodulehe https://cyber.politsei.ee/.
* Kui oled saanud kahju, pöördu politseisse.