Kinnisvarakuulutuste portaali Kinnisvara24.ee tegevjuhi Katrin Aroni sõnul on suve lõpp üüriturul aasta aktiivseim aeg. „Kõige suurem sihtrühm, kes üürikortereid sügise hakul otsivad, on üliõpilased. Kuna majandus kasvab, siis tunnevad ka tudengid ennast tänavu kindlamalt kui eelmise aasta sügisel ja see on suurendanud nõudlust üürikorterite järele. Paljud üliõpilased, kes elasid varem koos vanemate või sõpradega, otsivad endale nüüd omaette elamist. Samuti vajavad üürikorterit inimesed, kes kolivad suvekodudest tagasi linna."

Tänavu augusti alguses oli Kinnisvara24.ee portaalis üürikuulutuste pakkumisi 38 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal perioodil. Suurematest linnadest on üürikorterite pakkumiste arv kõige enam langenud Viljandis, kus on hetkel üleval vaid 20 üürikorteri kuulutust. Aasta tagasi oli üürikortereid pakkuda 45 protsenti rohkem.

Kui Viljandi üüriturg ongi üsna väike, siis oluliselt on üürikorterite arv langenud ka Tallinnas, kus on Eesti suurim nõudlus üürikinnisvara järele. Hetkel on Tallinnas väljaüürimiseks pakkuda 779 üürikorterit ja 20 üürimaja või -majaosa, mida on 42 protsenti vähem kui aasta tagasi. Pärnus on üürikorterite pakkumiste arv aastaga vähenenud 41 protsenti ja hetkel on saadaval 82 pikaajaliseks üüriks mõeldud kodu. Tartus on pakkuda 39 protsenti vähem üürikortereid kui eelmisel aastal - hetkel saab üürikodu otsija valida 153 korteri, maja või majaosa vahel.

„Kõige enam üüriturgu mõjutavatest tudengitest paljud teenivad ülikooliõpingute kõrvalt lisaraha turismi-, majutus- või toitlustussektoris. Eelmisel suvel kaotasid paljud nendes sektorites töötavad inimesed koroonapandeemia tõttu töökoha ja üliõpilased kolisid vanemate või sugulaste juurde. Tänane majanduslik olukord lubab noortel olla optimistlikum ja lubada endale omaette kodu üürimist," selgitas Aron.

Lisaks üliõpilastele mõjutab üüriturgu tugevalt ka turistide sihtrühm. „Kui 2020. aastal langes järsult Eestit külastavate välisturistide arv, siis suunati lühiajaliseks väljarentimiseks mõeldud külaliskorterid pikaajalise üüri turule, mille pakkumiste kasv pani üürihinnad langema. Kuna 2021. a suvel turism juba osaliselt taastus, suunasid majutusettevõtlusega tegelevad kinnisvaraomanikud oma korterid taas suurema tulu teenimise eesmärgil lühiajalise rendi turule. Pikemaks perioodiks üürikodu ostivate inimeste joaks tõi see tänavu kaasa väiksema valiku, kuid hinnad pole sellest hoolimata kasvanud," tõi Aron välja.

Üle Eesti on üürihinnad pigem langenud. Tänavu augusti alguses pakutavate üürikorterite keskmine hind on 6 protsenti ja keskmine ruutmeetri hind 4 protsenti soodsam kui samal ajal aasta tagasi.

Tallinnas on keskmine hind langenud 12 ja keskmine ruutmeetri hind 10 protsenti ning Viljandis langes keskmine üürikorteri hind 6 ja keskmine ruutmeetri hind 4 protsenti.

Pärnus ja Tartus on üürikodude hinnad aga hoopis kasvanud. Pärnus tuleb tänavu üürikorteri eest igal kuul välja käia 12 protsenti rohkem kui eelmisel aasta suve lõpus üürilepingut sõlmides, ruutmeetri hind kasvas keskmiselt 7 protsenti. Tartus kasvas keskmise üürikodu hind 5 protsenti, aga kuna tänavu pakutavad kodud on keskmiselt 5 protsenti väiksemad, siis kasvas üüriruutmeetri hind üle 10 protsendi.

Katrin Aroni sõnul mõjutab Tartu hinnatõusu tudengite arvukus, Pärnu hindu aga eelkõige turism. „Tänavune kuum suvi tõi Pärnusse väga palju siseturiste, aga ka lähiriikide reisijaid, kelle nõudlus majutuskorterite järele mõjutab veel suve lõpuski pikaajalise üüri turu pakkumiste arvu ning hoiab hindu üleval."

Pärnus tänavu pakutavad üürikorterid on 5 protsenti suuremad kui eelmisel aastal. Kõikides teistes suuremates linnades pakutavate üürikodude suurus on aga eelmisel aastal pakutud korteritega võrreldes pisut väiksem. Kogu Eestit vaadates on tänavu pakutavad korterid 2 protsenti väiksemad.

Pakkumiste arvu languse tõttu tuleb üürikodu otsijail sobiva kuulutuse leidmisel kiiresti tegutseda, sest heas seisukorras ja maitsekalt kujundatud korterid jõuavad väga kiirelt tehinguni. „Üürikodu otsja saab kinnisvaraportaali otsingu abil tellida enda kriteeriumitele vastavate kuulutuste teavitused oma e-mailile - nii saab pakkumisega tutvuda kohe, kui see portaali üles pannakse. Kinnisvara24 portaali jõuab enamik maaklerite vahendatud üürikuulutusi 48h varem kui teistesse portaalidesse. Enamik häid üüripakkumisi lähebki juba paari ööpäeva jooksul kaubaks," lisas Aron.