2021. aasta on märkimisväärne mitte ainult rekordiliselt kõrgete korterihindade poolest, kuid muutunud on ka rekordeid püüdva kinnisvara segment. Kui varem võis selgelt välja tuua, et kõrgeim ruutmeetrihind on mikro- ja väikekorterites, siis tänaseks on uusi kõrgusi püstitamas pealinna suurte ja väga suurte korterite ruutmeetrihinnad. See motiveerib perekondi vaatama linnapiirist väljapoole, kus taskukohasemale ruutmeetrihinnale lisandub rida eeliseid, mida tihe linnamelu pakkuda ei suuda.

Sama raha eest rohkem
Viimased kaks aastat on paljudele peredele tõestanud, et suuremal kodul on olulisi eeliseid. Hea planeeringuga avarad korterid väärtustavad kodukontori eeliseid ja aitavad edukamalt toimida koduõppe perioodidel. Kui sellele lisada võimalus verandalt pehmele murulapile astuda või pärast pikka õues olemist perega saunas käia, on eelised ilmselged.

Terviklik elukeskkond
Koduotsijate seas on hinnas terviklikud arendused, kus käe-jala juures on kõik eluks vajalik. Märksõna 15-minuti-linn kõlab paljude huulilt, sest on tõepoolest hea elada piirkonnas, kus iga pereliige jõuab veerandtunnise jalutuskäigu või rattasõiduga kooli ja lasteaeda, trenni poodi ning arsti juurde. Lühikesed vahemaad pakuvad paremat ajakasutust lapsevanematele, aga ka suuremat iseseisvust lastele. Tulemiks on rohkem aega lähedastega veetmiseks, tervise eest hoolitsemiseks, suurteks mõteteks ja olulisteks asjatoimetusteks.

Ühendav kogukond
Statistika näitab, et terviklikesse perekorteritega piirkondadesse koonduvad inimesed, kes on sarnases eluetapis. Näiteks uues ridaelamutega arenduses on suure tõenäosusega palju väikeste lastega perekondi. Viimane soodustab perekondi rohkem omavahel lävima ja aega veetma, mis omakorda suurendab kogukonnatunnet ja turvalisust. Kesklinnas asuvas suures elumajas on seevastu elanike profiil laiem, anonüümsust rohkem ja põhjuseid kokkusaamiseks vähem. Selle asemel, et naabritega mõnus õhtu veeta, tuleb tuttavatega kohtumiseks ette võtta sõit teise linnaossa. Halb variant nii ajakasutusele, rahakotile kui ka keskkonnale.

Madalamad hooned, rohkem rohelust ja kvaliteetsem ümbrus
Arhitektuuriliselt on linnapiiridest väljapoole võimalik arendajal luua hubasemat keskkonda. Kuna avarat maad on rohkem, saab luua madalamaid hooneid ja väärtustada rohelust. Uut elukeskkonda saab arendada terviklikult ja kvaliteetselt, pöörates suuremat tähelepanu tulevaste elanike tegelikele vajadustele. Kui siia lisada hea (ühistranspordi)ühendus kesklinnaga, on tõepoolest vähe argumente, miks mitte linnapiirist väljapoole kolida.