See on suur amps, lai ning keerukas valdkond, kuhu kuuluvad mitmed turud, sektorid ja ettevõtted, kes töötavad selle nimel, et leida uusi ja innovatiivseid lahendusi maailma efektiivsemaks muutmisel. Kuid mis on see, mis aitab ettevõttel kiiresti liikuvas maailmas hoida oma ideed värsked ning ärimudel innovatiivne?

Ühe oma esimese kliendina teenindas Skeleton Technolgies Eesti Kosmoseagentuuri, kellega löödi käed 2011. aastal. Järgnevatel aastatel toimus areng ja uute toodetega turule tulemine, mis toob meid aastasse 2017, kui Saksamaal, Dresdeni linnas avati tehas ning alustati SkelGrid’i süsteemide tootmisega. See on täielik energiasalvestussüsteem, mida saab kasutada lühiajaliseks varutoiteks ja tööstuslike rakenduste või infrastruktuuri energiakvaliteedi tõstmiseks. Edasi juba ​​superkondensaatorid, millega tuldi avalikuse ette 2019. aastal. Ka Covid ei löönud ettevõtet kuigi valusalt, sest pandeemia ajal suudeti tekitada kolmekordne käive, kokku 180 miljoni euro väärtuses tellimusi.

Kus on järgmine ükssarvik?

“Ilmestamaks meie lähenemist, võime vaadelda, mida teeb Tesla. Ettevõte on aktiivne mitmes eri valdkonnas – autod, nutikodud ja nüüd ka elektrivõrk ja -turg üldisemalt. Mida rohkem maad katate, seda suurem on võimalus läbi lüüa,” nentis Sebastian Pohlmann, kes on ettevõtluse arendamise asepresident ettevõttes Skeleton Technologies.

Seega kiires maailmas edukaks olemine tähendab kohalolu kogu väärtusahelas. “Bolt ei keskendu ainult taksodele. Nad liiguvad suunas, kus katavad ka teisi turuosi,” rääkis Pohlmann ning lisas, et tegurite paljusus ärimudelis loob pigem võimalusi, mitte ei hajuta ega vähenda ettevõtte kasumit.

Mõned konkreetsed Pohlmanni ideed, mida tuleks võtta arvesse eduka ettevõtte ja järgmise ükssarviku loomisel:

  • Ükssarviku loomiseks vajate enamat kui ideed. Teil on vaja visiooni.
  • Loevad arvud ning peate pakkuma käegakatsutavaid lahendusi.
  • Peate olema väärtusahela õiges punktis ning pakkuma sealset võtmefuktsiooni.
  • Teate, mida tehnoloogia teeb hästi ja mida mitte.
  • Omate terviklikku vaadet turu, eesmärkide ja tuleviku osas.

Sebastian Pohlmann astus üles Tallinnas, Ülemiste City-s toimuva Future Conference raames.