Tea, mida tahad

Jõudmaks lähemale unistuste tööle, on oluline enda jaoks lahti mõtestada, mida tegelikult soovid. Mis on need ametikohad, mille poole püüdled, ja millised karjäärisuunad või ettevõtted on sinu jaoks atraktiivsed? Värbajad küsivad pea alati küsimuse „Miks sa siia kandideerid?” ja kui sa pole põhjalikult oma vastust läbi mõelnud, on suur tõenäosus, et sind järgmisesse vooru edasi ei kutsuta. Kaasaegsed tööandjad otsivad pühendujaid, kes teavad, kuhu tulevad, mille nimel tööle asuvad ja millist väärtust pakuvad.

Ole tööpakkumistega kursis

Tööandjad soovivad, et värbamisprotsess oleks kiire, mistõttu käib sama põhimõte ka tööle kandideerija kohta. Mida varem oled kursis uute tööpakkumistega, seda kiiremini on sul võimalik neile ka reageerida ja seda kiiremini garanteerid omale nähtavuse värbaja töölaual. Selleks hoia aeg-ajalt silm peal tööportaalidel või telli soovitud valdkonna tööpakkumiste teavitus e-posti aadressile – nii tulevad sulle tööpakkumised mugavalt kätte isegi siis, kui sa parasjagu töökohta vahetada ei plaani.

Tee rohkem kui küsitakse

Julgete päralt on maailm ja initsiatiivikus on üks omadus, mida otsivad enamik tööandjaid. Võta ühendust ettevõtetega, kes sulle huvi pakuvad, räägi enda lugu ja paku end tööle. Kui näitad üles oma initsiatiivi ja pöördud tööandja poole enne reaalset konkurssi, siis võid kindel olla, et tööandjal on kuklas see mälupulk, mis tuletab sind õigel ajal ja õiges kohas meelde. Oluline on endalt aga küsida, mis mind meeldejäävaks ja eriliseks teeb. Kindlasti tasub siinkohal vältida liigset pealekäimist või meeldetuletamist.

Tea, kuhu kandideerid

Vii ennast korralikult kurssi ettevõttega, kuhu parasjagu kandideerimas oled. Uuri põhjalikult välja ettevõtte tegevusvaldkond ja vaata meediakajastusi. Räägi sõprade ja tuttavatega – ehk on sinu tutvusringkonnas kedagi, kes selles ettevõttes töötab ning saab sulle lisainformatsiooni anda. Tööandja eeldab, et oled vestlusele tulles juba üht-teist ettevõtte kohta uurinud – seega ole valmis vastama küsimustele, mis võivad tulla organisatsiooni kohta. Valmistu vestluseks korralikult – nii lähed tööintervjuule enesekindlalt ja saad tööandjale oma teadmisega silma jääda.

Näita, mida oskad

Koosta oma CV hoolikalt. Mõtle enda tugevuste ja varasemate kogemuste peale, pane kirja olulisim, rõhudes oma oskustele. Olulised pole ainult sellised oskused, mis kirjeldavad programmide tundmist või programmeerimiskeeli, vaid kindlasti lisa ka n-ö pehmed oskused, nagu „hea suhtlemisoskus” või „teiste inimeste motiveerimine”. Nii on värbajatel võimalik sind erinevate iseloomuomaduste ja oskuste põhjal andmebaasidest üles leida ning ehk jõuab unistuste töö hoopis ise sinuni.

Ja ära unusta, et inimesi värvatakse oskuste tõttu, kuid töösuhted lõppevad sageli väärtuste ebasobivuse tõttu. Seega näita kandideerimisprotsessis oma oskusi, kuid ennekõike näita ennast inimesena.

Lisa kindlasti uuenenud CV.ee portaalis enda CV-sse oskused ja luba sobival pakkumisel end üles leida.

Jaga
Kommentaarid