Kõne pangast

9. septembril anti teada, et 8. septembril helistati Lasnamäel elavale 24-aastasele naisele, tutvustati end Swedbanki töötajana ja öeldi, et keegi üritab varastada tema pangakontolt raha. Seejärel paluti naisel siseneda panka selleks, et paigaldada pangakaardile kaitseprogramm. Hiljem sai naine teada, et tema kontolt on varastatud 9500 eurot.

9. septembril laekus teade, et 1. septembril võttis tundmatu isik telefoni teel ühendust Kesklinnas elava 66-aastase naisega, esitles ennast Swedbanki turvaosakonna töötajana ning teavitas rünnakutest avaldajaga seotud firma pangakonto vastu. Helistaja selgitas, et rünnakute peatamiseks on vaja luua Smart-ID konto ning laadida alla programm veebilehelt www.aeroadmin.com, mida naine vastavalt juhistele ka tegi. Selliselt eksitusse viiduna võimaldas avaldaja juurdepääsu enda arvutile ja ettevõtte internetipangale, mille tulemusel tehti ettevõtte kontolt ülekandeid enam kui 18 600 euro ulatuses.

Pank viib läbi erioperatsiooni

8. septembril tuli teade, et 64-aastasele Tallinna naisele helistas inimene, kes esitles end Swedbanki agendina ja väitis, et pangas viiakse läbi erioperatsiooni ebaausate töötajate väljaselgitamiseks. Helistaja palus naisel paigaldada arvutisse programmi AnyDesk. Seejärel paluti tal sisestada PIN-kalkulaatoril PIN-koodid, mida kelm kasutas tema pangakontole sisselogimiseks ja ülekande tegemiseks.

Naise pangakontolt võeti 1700 eurot ja kanti üle võõra isiku pangaarvele. Hiljem palus helistaja naisel tulla pangakontorisse, oma arvelt raha korraks välja võtta ja anda see agendile, raha pidavat ta pärast tagasi saama. Naine läkski pangakontorisse, võttis oma arvelt 21 300 eurot ja andis selle võõrale inimesele, kes lubas raha operatsiooni lõppedes kohe tagastada. Seni naisele raha tagastatud ei ole.