Alates 2019. aastast, kui Panditops esimestel sündmustel kasutusele võeti, on ühekordsete nõude kasutamine Eestis pidevalt vähenenud – tänaseks on Eesti Pandipakendi Panditops ära hoidnud 355 376 ühekordse taldriku, kausi, pokaali ja topsi kasutamise ning prügiks muutumise. Sellest kolmveerand ehk 204 439 tänavu suvel pärast pandeemiapiirangute kaotamist juuni teises pooles.

Erineva suurusega suvesündmustest paistab silma ka tänavuse Tartu Autovabaduse puiestee, mis kestis kuu aega ja kus ainuüksi esimese nädalaga asendati üle 4000 ühekordse taldriku ja topsi loodussõbralike pandinõudega.

„Selle suve kogemuse põhjal on selge, et Panditopsi korduvkasutatavad nõud on leidnud oma kindla koha suvefestivalidel ja -kontsertidel. Sündmusterohke suve kokkuvõtteks näeme ka, et Panditopsi nõud sobivad absoluutselt kõikidele suursündmustele, kus süüa-juua pakutakse – näiteks augustis toimunud Tartu rulluisumaratonil hoiti tänu Panditopsile ära 4500 ühekordse nõu kasutamine ja prügiks muutumine. Tänu keskkonnast hoolivatele üritusekorraldajatele ja toitlustajatele on ühekordsete nõude ajastu avalikel sündmustel tõesti lõpuks läbi saanud,“ ütles Eesti Pandipakendi juht Kaupo Karba.

Panditopsi tooted asendasid ühekordse kasutusega nõusid ka Paide arvamusfestivalil, mille 133 arutelust võttis kahe päeva jooksul osa ligikaudu 7000 inimest. Kaks aastat tagasi oli Paide arvamusfestival ka üks esimestest suursündmustest, kus Eesti Pandipakendi korduvkasutusega pandinõud kasutusele võeti.

„Prügi sorteerimine suurüritustel on juba eilne päev, selle asemel on palju kasulikum tegeleda prügi tekkimise vähendamisega. Tänu Panditopsile väheneski prügi maht arvamusfestivalil enam kui poole võrra – kahelt tonnilt vähem kui tonnini. Kasutame arvamusfestivalil korduvkasutatavate nõude tagasiostmiseks eraldi tagasiostupunkte, sest nii on toitlustajatel vähem koormust ja külalistel lihtsam – pandinõu tagasiviimiseks ei pea uuesti toidujärjekorras seisma. Panditopsi teenuse kasutuselevõtt ei tekita ka olulist lisakulu, sest samavõrra kahenevad kulutused prügimajandusele ja ühekordsetele nõudele. Ka suhtluse toitlustajatega korraldab peaasjalikult Panditopsi meeskond ise ning tänu sellele on sündmuse korraldajatel lihtsam,“ ütles arvamusfestivali festivaliala- ja õhustiku eest vastutav Maiko Kesküla.

Positiivne näide on ka pärimusmuusika festival Viljandi folk, kus juba kaks aastat tagasi mindi üle biolagunevatele nõudele, kuid sel aastal otsustati kasutada ainult korduskasutatavaid topse-taldrikuid, sest nii on kõige keskkonnasõbralikum.

Eesti Pandipakendi korduskasutatavad panditopsid ja -nõud peavad vastu kuni 500 kasutuskorda. Rohkete kasutuskordade tõttu kaubandusliku välimuse kaotanud nõud suunab taaskasutusorganisatsioon Eesti Pandipakend tagasi materjalina ringlusesse, kus nendest valmistatakse uued vastupidavad tooted.

Panditopsi avaüritus

Kõik Panditopsi korduskasutatavad nõud pestakse 82-kraadise veega ja kuivatatakse seejärel 94-kraadise õhuvooluga. Puhastamisel lähtutakse ka viiruse tõkestamise juhistest, mille järgi hävineb näiteks koroonaviirus pindadelt 90 kraadi juures 2 minutiga. Pestud nõusid testitakse spetsiaalse luminomeetriga, et tagada pandinõude laitmatu puhtus.