Sertifitseeritud Apple’i müügiinsener Andrej Michailov selgitab, miks tasub endale õpinguteks valida tahvelarvuti ja kuidas kõiki selle pakutavaid võimalusi maksimaalselt ära kasutada.

Millist tahvelarvutit tasub valida?

Uue kooliaasta alguses tasub kriitilise pilguga enda kasutuses olevad tehnoloogiavõimalused üle vaadata – koolitöö tegemise puhul mängivad kindlasti olulist rolli nii kiirus ja turvalisus kui ka seadmes olevad funktsioonid ja rakendused.

Kui nüüd tunned, et on aeg muutusteks ja uuendusteks, siis tekib järgmine küsimus: millist seadet õigupoolest üldse valida – kas süle- või tahvelarvutit? Otsuse tegemisel tuleb mõelda seadme kasutaja vajadustele. Kui õpilase päevad sisaldavad palju ringiliikumist ja seadet tahetakse kasutada nii kodus kui ka koolis, siis on parim valik kindlasti tahvelarvuti. See on äärmiselt kerge ja mugav ning annab kasutajale täieliku liikumisvabaduse. Lisaks saab seda vajadusel muuta sülearvutiks, kui lisada juurde klaviatuur ja arvutihiir.

Tahvelarvuti valimisel tasub pidada silmas ekraani kvaliteeti, protsessori võimsust, aku vastupidavust, kaamera ja kõlarite kvaliteeti, ühenduspunktide asukohti ning seadme sobitamise võimalusi erinevate lisatarvikutega. Veelgi olulisem on aga eelnevalt uurida seadme operatsioonisüsteemi ja turvalisuse kohta.


Lisaks tasub silmas pidada ka seda, et kui õpilane kasutab igapäevaselt juba iPhone’i nutitelefoni või Maci arvutit, siis on iPadOSi operatsioonisüsteemi selgeks saamine väga lihtne ja mugav. Kogemused näitavad, et kui inimene võtab esimest korda kätte uue iPadi, oskab ta seda pea kohe kasutada nagu professionaal. Lisaks sellele on iPadi lisatud suurel hulgal turvaseadmeid, mis privaatsusel ja isiklikel andmetel silma peal hoiavad.

Mudelite valiku poolest on õpilaste ja tudengite seas kõige populaarsemaks osutunud just iPad Air, mis sisaldab võimsat A14 bioonilist protsessorit, järgmise generatsiooni Touch ID sõrmejäljelugejat, 12 MP esikaamerat, laiaulatuslikku helikvaliteeti ning peegeldusvastast Retina displeid. Tegu on vaid mõne märkimisväärse omadusega, mida Airi mudel endas sisaldab. Lisaks on see ka ülimalt kerge ja õhuke. 10,9-tolline mudel kaalub vaid 460 grammi ja kestab ilma laadimata kuni 10 tundi, mistõttu saab seda hõlpsasti terveks päevaks endaga kaasa võtta.

Ootamatult vajalikud tööriistad: ekraaniaja ja sisuhalduse piiramine

Apple’i tarkvara pakub vanematele mitmeid võimalusi oma lastele kättesaadava sisu haldamiseks. Turvalisuse tagab spetsiaalne veebipõhine funktsioon Family Sharing, mis võimaldab lapsevanematel hoida silma peal oma laste ekraaniajal ja sellel, milleks nad oma tahvelarvutit kasutavad.

Screen Time on saanud lapsevanemate lemmikuks, sest see lubab lapse ekraaniaega hallata ja kaitseb ka võimalike ohtude eest. Kui vajutada seadme sätetest kategooria Screen Time peal, siis näitab see kohe, milliseid kanaleid on kui kaua kasutatud.


Tööriist App Limits võimaldab koolitundide ajal piirata teatud rakenduste kasutusvõimalust. Lukusta kindlatel kellaaegadel sotsiaalmeedia, mängud ja muud meelelahutusrakendused, et lapsel oleks võimalik rahus koolitöödele keskenduda. Rakenduse Downtime abil saab määrata vajalikel kellaaegadel ka puhkepausid, et laps kogu päeva ekraani ei vaataks.

Parim valik õppetöö tegemiseks

iPad sobib suurepäraselt nii algkoolilastele kui ka vanematele õpilastele. See pakub laia valikut omadusi, mis sobivad õppimiseks ideaalselt. Seadmesse on juba algusest peale paigaldatud rakendused, mis toetavad loomingulisust ja produktiivsust ning aitavad sooritada päeva kõige olulisemaid ülesandeid. App Store’ist leiab õppimise ja enesearendamise rakendusi veelgi juurde ning kõik Microsoft 365 tooted on samuti iPadi tahvelarvutile saadaval.

Ühtlasi on seade täiuslikult kohandatud video- ja konverentsikõnede jaoks. FaceTime pakub mugavat viisi nii klassikaaslastega virtuaalsete kokkusaamiste organiseerimiseks kui ka oma pere ja lähedastega suhtlemiseks. Kvaliteetne kaamera ja täiustatud kõlarid tagavad, et kõigis virtuaalsetes tundides või loengutes osalemine möödub ilma kõrvaliste sekkumisteta.

Mõnikord ei piisa aga esitluse ettevalmistamiseks või uue kooli- või ülikooliprojekti kallal töötamiseks vaid ühest ekraanist. Sel juhul saab oma õpiruumi laiendada Sidecari funktsiooni abil, mis võimaldab kasutada iPadi täiendava kuvarina, mis laiendab või kuvab sinu Maci arvuti töölauda.


Funktsioon Handoff tuleb kasuks, kui sul on kiire tundidesse või loengutesse jõudmisega. Sellega saad alustada tööd ühes Apple’i seadmes ja lõpetada selle teises. Oluline on aga see, et seadmed oleksid teineteisele lähedal.

Õppetundideks, viktoriinideks ja eksamiteks valmistumiseks on vaja palju lugeda. iPadiga võib ekraanilt lugemine olla tõeliselt nauditav. Ere Liquid Retina ekraan on mugavas suuruses, ei väsita silmi ja on minimaalselt peegeldav. Ühtlasi kasutab see spetsiaalset True Tone’i tehnoloogiat, mis kohandab ekraani valgustust automaatselt vastavalt keskkonnale. Lisaks on kõik sinu lemmikraamatud, -autorid ning -artiklid leitavad kasutajasõbralikest rakendustest Books ja News.

iPad ei sobi aga mitte ainult koolis, vaid ka vabal ajal kasutamiseks – näiteks YouTube’i videote või filmide vaatamiseks, podcast’ide kuulamiseks, tipptasemel graafikaga mängude mängimiseks, joonistamiseks või lihtsalt interneti sirvimiseks.

Lisafunktsioonid veelgi parema õppimiskogemuse saavutamiseks

iPadi võimekus tuleb veelgi paremini esile, kui ühendada sellega erinevaid lisatarvikuid.

Kahtlemata on tähtsaim lisatarvik iPadi jaoks Apple’i pliiats Apple Pencil. Seda on mugav kasutada nii tundide ajal märkmete tegemiseks, dokumentide sisu esiletõstmiseks või märgistamiseks kui ka uute ideede kirjapanekuks. Kohe kui inspiratsioon tekib, saad pliiatsiga joonistada, värvida ja visandada ning luua kõige kaunimaid kunstiteoseid.

Pliiatsit on pealegi imelihtne kasutada: see töötab täpselt ja intuitiivselt ning sellel on isegi spetsiaalsed kaldenurga sensorid. Need omadused tagavad Apple’i pliiatsi kasutajale samasuguse loomuliku ning tõetruu joonistamise ja kirjutamise kogemuse nagu harilikud pastakad, pintslid või pliiatsid.

Kui õpilasel on vaja teha palju koolitöid ja ta soovib maksimaalset mugavust, on soovitatav soetada koos tahvelarvutiga ka klaviatuur. Kõik iPadi klaviatuurid kinnituvad suurema vaevata – magneti abil.


Kasulikud iCloudi andmetalletuse funktsioonid

Üks Apple’i seadmete ühise ökosüsteemi suurimaid eeliseid on sujuv piltide, dokumentide ja teiste failide sünkroniseerimine. Kõiki faile uuendatakse ja hoiustatakse automaatselt iCloudi pilveruumis. Lisaks pääseb failidele kõigis Apple’i seadmetes igal ajal ja igas kohas alati ligi. Iga kasutaja saab endale 5 GB tasuta iCloudi salvestusruumi, mida saab vajadusel juurde hankida.

iCloud Drive muudab ka failide ja kaustade jagamise vägagi lihtsaks. Klassikaaslastega õpimaterjalide jagamiseks tuleb lihtsalt saata neile privaatne link dokumentidele, mida soovid jagada. Samuti on kerge reguleerida seda, kes tohivad jagatud faile vaadata, muuta või edasi jagada, ning jooksvalt neid sätteid ka vajadusel muuta. Faile saab jagada nii Apple’i kui ka muude seadmete omanikega.

Õppetundideks ühisprojekte ette valmistades võib tulla kasuks spetsiaalne funktsioon Collaborate. See võimaldab kõigil meeskonnaliikmetel rakendustes Pages, Numbers, Keynote ja Notes samal ajal tööd teha ning reaalajas muudatusi näha. Collaborate muudab harjutuste-kodutööde ettevalmistamise veelgi tõhusamaks ja produktiivsemaks.

iCloud on loodud, et hoida kogu sinu teavet turvaliselt ja ainult sulle kättesaadavana. Oma kasutajate andmete turvalisuse ja isikliku teabe privaatsuse tagamine on üks Apple’i kõige tähtsamaid kohustusi.

Rohkem teavet kooli- ja õppeseadmete kohta leiab siit.

Jaga
Kommentaarid